Onderzoek naar geheime tarieven

NRC deed met hulp van lezers bijna drie maanden onderzoek naar ziekenhuistarieven. Vandaag maken we de balans op.

Ziekenhuizen en verzekeraars hielden jarenlang hun afgesproken tarieven geheim vanwege concurrentie-overwegingen, terwijl de patiënt wel een deel van de rekening via zijn eigen risico betaalt. Verzekeraars zijn wel verplicht om de patiënt desgevraagd te informeren wat een medische behandeling gaat kosten.

De maatschappelijke druk om de prijzen te openbaren nam toe. NRC publiceerde regelmatig over de geheimzinnigheid rond de tarieven. Vorig jaar begon NRC met de voorbereiding van een onderzoek. Door de individuele kennis van lezers te bundelen zou er wel meer inzicht in prijzen mogelijk moeten zijn, zo was het plan.

CZ besloot de ban te breken en maakte in augustus alle ziekenhuistarieven tot 885 euro – het maximale eigen risico per jaar per patiënt – bekend. Daarna maakten ook IJsselmeerziekenhuizen en verzekeraar VGZ hun belangrijkste tarieven publiek. Het blijft niet bij vrijwilligheid. Minister Schippers (Zorg, VVD) kondigde aan openbaarheid via de toezichthouder af te gaan dwingen.

    • Jeroen Wester