Onderzoek naar geheime tarieven

NRC deed met hulp van lezers onderzoek naar ziekenhuistarieven. Verzekeraars en ziekenhuizen hielden die jarenlang geheim vanwege concurrentie-overwegingen, terwijl de patiënt wel een deel van de rekening via zijn eigen risico betaalt. Verzekeraars zijn wel verplicht om de patiënt desgevraagd te informeren wat een medische behandeling kost.

De maatschappelijke druk om de prijzen te openbaren nam toe. Prijsvergelijkingssite Zorgkiezer was elf jaar geleden de eerste die de discussie erover aanwakkerde. NRC publiceerde regelmatig over de geheimzinnigheid rond de tarieven. Vorig jaar begon NRC met de voorbereiding van een onderzoek. Door de individuele kennis van lezers te bundelen zou er wel meer inzicht in prijzen mogelijk moeten zijn, zo was het plan. De Consumentenbond riep deze lente op tot meer openheid.

CZ besloot de ban te breken en maakte in augustus alle tarieven tot 885 euro – het maximale eigen risico per jaar per patiënt – bekend. Daarna volgden IJsselmeerziekenhuizen en verzekeraar VGZ. Minister Schippers kondigde aan openbaarheid af te gaan dwingen. Dat besluit licht zij in een vraaggesprek toe. (pagina E13)