Olifanten plunderen buiten het park en krijgen nu zenders

Carl de Souza/AFP

Hortend komt de reus overeind. Hij voelt zich anders. Ziet er ook anders uit. Op zijn rug staan letters in witte verf. Zijn ogen zijn bedruppeld met oogdruppels, tegen uitdroging. Maar het belangrijkste verandering: om zijn nek hangt nu een halsband met GPS-zender.

Dierenartsen van de Keniaanse Wildlife Service en medewerkers van natuurorganisatie IFAW spoorden het olifantenmannetje vanuit een helikopter op, verdoofden zijn spieren en hingen de GPS-band om. Vanaf nu zullen al zijn stappen op afstand te volgen zijn.

Deze jonge stier is een van 1.400 olifanten in het Keniaanse natuurpark Amboseli, bij de Kilimanjaro. Het park heeft een oppervlakte 390 vierkante kilometer. Dat is te klein voor de 1.400 olifanten, die vaak buiten het park op zoek gaan naar water en land om te grazen. Volgens de natuurbeschermers van het IFAW bevinden de Amboseli-olifanten zich 80 procent van de tijd búiten de parkgrenzen.

Die rondzwervende olifanten kunnen overlast veroorzaken. Rondom het park liggen verschillende ranches. De olifanten plunderen akkers en watertanks, maken mensen bang. Stroperij is dan ook niet het grootste probleem voor Amboseli. Conflicten met de lokale bevolking des te meer. Elke maand vinden patrouilles van wildbeheerders olifanten die verwond of gedood zijn door speren, pijlen en stenen. In september ging het om één olifant die gewond was geraakt, en één dode olifant.

Het IFAW is al in 2012 begonnen met het zenderen van olifanten. De natuurorgnaisatie hoopt dat de gegevens gebruikt kunnen worden om het landschap zo in te richten dat er plek is voor landbouw, veeteelt, menselijke bebouwing én olifanten.