Obama belooft Trump soepele transitieperiode

VS

Donald Trump bezocht het Witte Huis.

Met beleefde woorden over goede samenwerking hebben president Barack Obama en zijn opvolger Donald Trump donderdag de toon gezet voor de overdracht van de macht. Anderhalf uur spraken de twee mannen, die jarenlang een bittere vete hebben uitgevochten, in het Witte Huis. Na afloop van het onderhoud, dat een uur langer duurde dan gepland, zeiden ze te zullen samenwerken aan een vreedzame transitie.

„We willen er vanaf nu alles aan doen wat we kunnen om u te helpen succes te boeken”, verklaarde Obama, die Trump eerder „uniek ongeschikt” noemde voor het presidentschap. Voor de camera’s schudde hij Trump de hand in het Oval Office, in een beleefde maar kille sfeer.

Trump, die lange tijd Obama’s Amerikaanse burgerschap in twijfel heeft getrokken, noemde Obama „een hele goede man”. De ontmoeting, volgens Trump de eerste tussen de twee rivalen, was „een grote eer”, zei hij. „Ik kijk er zeer naar uit om in de toekomst met de president samen te werken, ook voor goede raad.”

Het onderhoud vormde de aftrap van de transitie naar het presidentschap van Trump. Nog 72 dagen hebben Trump en zijn team om zich voor te bereiden op de inauguratie op 20 januari 2017. In die tijd moet Trump een kabinet samenstellen, beginnen aan de benoeming van duizenden regeringsfunctionarissen, zich beleidsdossiers en geheime informatie eigen maken en bruggen bouwen met het Congres.

Dat de ontvangst op het Witte Huis minder dan hartelijk was, bleek uit het feit dat werd afgezien van een foto van beide leiders met hun echtgenotes. Melania Trump werd apart ontvangen door Michelle Obama. In 2008 poseerden vertrekkend president George W. Bush en zijn vrouw Laura samen met de Obama’s.

Na zijn bezoek aan het Witte Huis ging Trump langs bij het Congres voor een ontmoeting met Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die zijn campagne halfhartig steunde. Ryan toonde Trump en zijn echtgenote het podium aan de voorzijde van het Capitool waar Trump over tien weken zal worden ingehuldigd. Ook sprak de aanstaande president met Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat.

Verenigde Staten pagina 10-13
    • Frank Kuin