Noodverordening bij intocht Sint in Maassluis

Zwarte Piet

Bij de Sinterklaasoptocht in Maassluis gelden een noodverordening en andere maatregelen tegen mensen die de orde willen verstoren

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis geldt van zaterdag 03.00 tot zondag 03.00 uur een noodverordering. Dat is na overleg besloten tussen politie, burgemeester en OM. Minister Asscher (Integratie, PvdA) vindt het „bizar” en een „schande” dat zulke zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn, zei hij vrijdag. Hij hekelde demonstranten die het kinderfeest willen verstoren. Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de pieten bent, „je houdt je handen thuis”. Premier Rutte riep op zijn wekelijkse persconferentie op „met elkaar weer een beetje normaal te doen". Volgens hem snapt iedereen wat hij daar onder verstaat. „Het is een leuk kinderfeest. En hoeveel agenten moeten erbij? En poortjes en toestanden? Kom op, dat is niet normaal,”

Met de noodverordening mag de politie preventief fouilleren en kan hij makkelijker groepen mensen oppakken die de openbare orde willen verstoren.

In Maassluis zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden er toegangshekken en toegangspoortjes geplaatst en gaan beveiligers de tassen van de bezoekers controleren. Ook is er extra politie op de been.

De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lieten al weten te willen demonstreren. De gemeente zegt het recht op demonstratie te respecteren en heeft plekken aangewezen waar dat kan. Een woordvoerster van de KOZP zei dat ze willen staan waar ze willen, liefst op de markt.

Burgemeester Haan liet via Twitter weten: „Het allerbelangrijkste is dat de kinderen die zaterdag Maassluis bezoeken een leuke dag hebben.” Kinderen en ouders gaan ook voor bij de doorgangen.

De Rotterdamse politie heeft vrijdag twee mannen aangehouden vanwege „opruiende teksten” op social media over de intocht. Het gaat om een 26-jarige man uit Utrecht en een 57-jarige man uit Amsterdam. Beide mannen zitten vast voor onderzoek. Het gaat om een voor- en een tegenstander van Zwarte Piet. Vanwege de hoog oplopende discussie over Zwarte Piet monitort de politie „verschillende informatiestromen, waaronder op sociale media”. Bij bedreigende of opruiende berichtgeving start de politie een onderzoek.

In Maassluis komen zwarte, bruine en met roetvegen geschminkte pieten. Het Sinterklaasjournaal op de publieke zender NPO3 is afgelopen vrijdag overgestapt op andere tinten en toonde vrijdag pieten in alle kleuren van de regenboog. Pieten met blauwe baard, gele neus en rode wangen, geschminkt als poes, met bloemen op de wangen en rond de ogen groen geverfd als masker liepen rond het Pretpark Pietenhuis. In eerdere afleveringen van dit jaar waren alleen zwarte en witte pieten te zien.

Bij de meeste intochten in dorpen en steden is de piet zwart of bruin. Dat blijkt uit een rondgang van de regionale omroepen en de NOS. Van de 223 intochtcomités die zijn bevraagd, meldden er twee dat Sinterklaas bij zijn aankomst niet meer wordt vergezeld door Zwarte Piet. Amsterdam heeft roetveegpieten.

Opinie&Debat pagina 7