‘Net een stelletje koeien…’

De winnaar van de NRC Fotowedstrijd van de maand oktober met thema ‘Kleur’, is Pim Lerou.

Pim Lerou

Pim Lerou

“Deze sprong er voor mij meteen uit”, zegt gastjurylid Inge van Mill over de winnende foto van de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd van oktober, met als thema ‘Kleur’. “Die vlakken en het lijnenspel geven het beeld een prachtige subtiele gelaagdheid. Je ziet ook geen in- en uitgangen, dat maakt het spannend. En surrealistisch: het zou zo een schilderij van Magritte kunnen zijn.”

Maker van de foto is amateurfotograaf Pim Lerou (60) uit Rotterdam. “We liepen in Køge, in Denemarken, en daar zag ik dat plukje huizen. Ik dacht: wie zet er nou zo die huizen neer? Net een stelletje koeien, alsof ze stonden te wachten tot de bewoners thuiskwamen. Het had pas geregend, het licht was nog een beetje warm. Precies goed.”

Het ging de jury bij hun keuze niet zozeer om foto’s met een maximum aan kleur, maar juist of er ook iets intrigerends mee gedaan was. “Ik probeer inderdaad altijd verschillende lagen in een foto leggen, zodat mensen, als ze wat verder kijken, er een beetje om kunnen gniffelen”, zegt Lerou.

Zwart-wit

“Kleur is mooi, maar ook lastig. Landschappen, bijvoorbeeld, zijn heel interessant. Maar je moet wel vroeg je bed uit voor het goede licht. En portretten, ook leuk, maar het duurt uren voordat je een band met een model hebt opgebouwd en iets moois kan maken. Niks voor mij, ik ben tamelijk ongeduldig.”

“Daarom werk ik ook eigenlijk het liefst in zwart-wit. Dat is eenvoudiger en sneller. Maar vooral ook rauwer, en je kunt je meer op de vormen concentreren. En daarom fotografeer ik ook zo graag architectuur: je zet je statief neer, afdrukken en klaar. En die gebouwen blijven ondertussen doodstil staan.”

Zo niet, ook goed

“Ik hou van mooie patronen, van het vervreemdende. En het is fijn als het gelukt is om dat vast te leggen. Maar zo niet, ook goed. Want het meest geniet ik van het fotograferen zelf. Als ik ’s avonds thuiskom en het blijkt allemaal rotzooi wat ik heb gemaakt, maakt me dat niks uit. Dan heb ik tóch een leuke dag gehad.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand november is Water.

    • Jos Jägers