Janneke kookt nasi zonder rubber

In boemboes van Conimex zaten vorige week per ongeluk stukjes rubber. Janneke legt uit hoe je in een handomdraai zelf zo’n Indische kruidenpasta maakt.

LUX_COLUMN_janneke 2016

Vorige maand bleken er stukjes rubber in de boemboes van Conimex te zitten. Foutje in de productielijn, niet voor de eerste keer. In allerijl werd er een persbericht uitgezonden waarin consumenten werden opgeroepen hun verpakking terug te sturen naar de fabriek. Ik vraag me dan altijd af hoeveel mensen dat ook echt doen, een pakje poeder van 1,09 euro in een envelop stoppen en naar de brievenbus brengen.

Ik vraag me om eerlijk te zijn sowieso weleens af wie die pakjes kopen. Best veel mensen, vrees ik. Mensen aan wie nooit is uitgelegd hoe je heel eenvoudig zelf een Indische kruidenpasta kunt maken, en hoeveel lekkerder dat is. Ach, was alles maar zo simpel. Je gooit een paar uien of sjalotten, een paar tenen knoflook, een stuk verse gember, chilipepers en nog een paar specerijen in de mengkom van de keukenmachine en klaar is je boemboe.

Laten we vandaag eens op die manier een ouderwetse nasi maken. Nasi zonder rubber. Ik ga u een fijn basisrecept geven, waarop u vrij kunt variëren. Zo is het bijvoorbeeld geen slecht idee om vlak voor het serveren een handvol rauwe taugé door de rijst te husselen, of ringetjes lente-ui, of allebei. Of u zou een dunne omelet kunnen bakken van eieren, losgeklopt met een klein scheutje water, een klein scheutje sojasaus en versgemalen peper, deze in reepjes snijden en erdoor scheppen.

De nasi kan ook nog worden bestrooid met pinda’s, met fijngesneden bladselderij en/of, als u van pittig houdt, met ringetjes chilipeper. En uiteraard kan er kroepoek bij, of satésaus, of gebakken uitjes, of atjar, of een komkommersalade. Of allemaal natuurlijk, als u een more is more-type bent. Nasi lukt overigens het beste wanneer je koude rijst gebruikt. Kook die dus het liefst al een paar uur, of zelfs een dag van tevoren. Spreid hem na het koken uit op een platte schaal, zodat de korrels niet verder garen.

Recept voor de boemboe en de nasi

    • Janneke Vreugdenhil