Muntjesschandaal

‘Namen PSV-fans doorgeven’

De namen van PSV-supporters die in Madrid bedelaars vernederd hebben, moeten doorgegeven worden aan het Openbaar Ministerie (OM) in Spanje. Dat vindt Edith Schippers, minister van Sport (VVD). Zij reageert hiermee op het nieuws dat PSV heeft gezegd niet te willen meewerken aan een Spaans onderzoek. Volgens Schippers kan dat niet: „Als een ander land dat vraagt, doe je dat gewoon.” Voorafgaand aan het Champions- Leagueduel met Atlético Madrid in maart misdroeg een deel van de PSV-aanhang zich. Fans gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt. Ook lieten ze hen opdrukoefeningen doen in ruil voor geld. De directie van PSV wil de namen niet doorgeven, omdat Spanje te lang gedraald zou hebben om actie tegen de daders te ondernemen. Daarop legde PSV de supporters stadionverboden op. Schippers vindt dat goed, maar „je kunt dan niet zeggen: we hebben het zelf geregeld en nu komt justitie er niet meer aan te pas.” (NRC/ANP)

    • Rob Schoof