Minister Schultz: definitief rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Een eerdere proef waarbij jongeren al vanaf 16,5 kunnen lessen is volgens de minister succesvol verlopen.

Rijscholen bij het CBR.
Rijscholen bij het CBR. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Jongeren kunnen voortaan al op zeventienjarige leeftijd hun rijbewijs halen. Een proef waarbij zij al met lessen kunnen beginnen als ze 16,5 zijn, is volgens het kabinet de afgelopen jaren succesvol verlopen. Daarom wordt de leeftijdsverlaging voor het autorijbewijs wettelijk vastgelegd.

Het experiment 2toDrive ging in 2011 van start. Tot dat moment moesten tieners minimaal achttien jaar oud zijn voordat ze in een auto mogen stappen. Nu kunnen jongeren met een rijbewijs al vanaf hun zeventiende autorijden, mits ze begeleid worden.

‘Ongevalrisico lager onder deelnemers proef’

Vorig jaar kondigde minister Melanie Schultz (Verkeer, VVD) bij een tussentijdse evaluatie al aan dat ze het voornemen had het plan definitief in te voeren, vrijdag is de ministerraad daarmee akkoord gegaan. Volgens de bewindsvrouw zijn er inmiddels ruim 170.000 zeventienjarigen geslaagd:

“Jonge en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur.”

Het ministerie liet vorig jaar een enquete uitvoeren onder de deelnemers aan het experiment. Daaruit bleek dat het ongevalsrisico per kilometer onder 2toDrivers die de vragenlijst invulden 26 procent lager ligt dan voor bestuurders die niet meededen aan de proef.