Minderheden VS zetten zich schrap

Protest tegen Trump

Veel Amerikanen zien de toekomst onder president Trump somber in, met name minderheden. Sommigen protesteren, anderen zinnen op kleine daden van verzet.

„Dit is niet het einde”, schreef Libby Chamberlain (33) uit Maine woensdagochtend om 6.38 uur op Pantsuit Nation. Neem de tijd om te rouwen voor het verlies van de allereerste vrouwelijke presidentskandidaat, drukte ze de drie miljoen leden van de besloten Facebook-pagina op het hart. „Er is een lichtpuntje. Wij hebben nu elkaar. Drie miljoen prachtige mensen. Ben je niet-blank, LGBT, immigrant of gehandicapt? Weet dat wij achter je staan’.

Niet het glazen plafond maar de dromen van Clinton-aanhangers barstten deze week uiteen. Maar met het opruimen van de scherven, begint het verzet tegen de aanstaande president Donald Trump te broeien. De demonstraties aan de voet van de gebouwen die zijn naam dragen in grote Amerikaanse steden zoals New York zijn daar maar een deel van.

Pantsuit Nation veranderde de afgelopen dagen van een plek waar de drie miljoen leden hun hoop op een vrouwelijke president deelden met elkaar in een plek waar houvast gezocht wordt. „Ben ik met mijn hersenverlamming nu een tweederangsburger geworden”, vraagt Christy zich af op de pagina. Eian wil weten of hij als Joodse Amerikaan nog veilig is na Trumps inauguratie op 20 januari 2017.

Op de Facebookpagina worden ook steeds meer oproepen tot actie geplaatst. Voor protestmarsen en donaties aan organisaties zoals Planned Parenthood, dat onder andere abortussen uitvoert en hevig werd aangevallen door Trump tijdens de campagne. Er worden ook kleine verzetsdaden geopperd: voortaan bij het bestellen van je Starbucks-koffie Hillary als naam opgeven of een broekpak dragen naar je werk. Ondanks de teleurstelling berusten de meeste Clinton-fans in hun verlies. „Ons protest verandert niets aan het feit dat Trump gekozen is”, legde de Mexicaanse immigrant Vanessa Alvarado (35) donderdagnacht tussen de betogers voor Trump Tower in New York uit. „Maar misschien zorgen we ervoor dat hij ons land niet verknalt”.

Senator Bernie Sanders die de voorverkiezingen verloor van Clinton zei woensdag te willen samenwerken met Trump om de levens van Amerikanen beter te maken, maar „beleid dat racistisch, seksistisch, xenofoob en anti-klimaat is keihard te bevechten”.

Damage control

De verliezers van de verkiezingen willen geen einde aan meer dan twee eeuwen democratie. Het draait om een soort altruïstisch verzet: damage control. Lisa Genn (36) uit Westchester wil ervoor zorgen dat de zwaksten van de samenleving niet verwaarloosd worden. „Voor mensen die afhankelijk zijn van Obamacare voor hun zorg, niet-blanken, Joden en leden van de LGBT-gemeenschap was deze verkiezing een referendum over hun bestaansrecht VS”. Toen ze woensdagochtend beelden van bedreigingen en geweld tegen latino kinderen voorbij zag komen op de sociale media, besloot ze een platform op te gaan zetten om hen te beschermen. „Ik wil Clintons slogan ‘sterker samen’ in de praktijk brengen. Dat we deze kwetsbare groep van een ‘buddy’ kunnen voorzien om ze bijvoorbeeld veilig naar school te brengen”.

Na de verkiezingsuitslag bleef het even stil rond de Black Lives Matter-beweging tegen politiegeweld en racisme in de VS. Afro-Amerikaanse kiezers stemden met 88 procent overweldigend voor Clinton, tegen 8 procent voor Trump (een procent meer dan Mitt Romney in 2012 kreeg).

‘White power’

Volgens mede-oprichter Patrisse Cullors is het duidelijk dat een groot deel van blank Amerika afgelopen woensdag koos voor white power. „Onder de nieuwe president zijn de levens van Afro-Amerikanen kwetsbaarder dan ooit voor staatsgeweld”, schrijft ze vrijdag in een opiniestuk in The Guardian. „Maar we zullen niet stilletjes in de nacht verdwijnen. Trump zal van ons blijven horen”. Cullors roept haar gemeenschap dan ook op om niet alleen Black Lives Matter te steunen, maar ook de protestacties van Native Americans en LGBT-groepen die met Trump naar verwachting gemarginaliseerd gaan worden.

Trumps belofte om Amerika te verenigen lijkt deels ingelost te worden, in verzet tegen hem.

    • Hans Klis