Metalen objecten storten neer in het noorden van Birma

De grote cylinder is waarschijnlijk een onderdeel van een Chinese raket die een satelliet bij zich had.

Een cilindervormig object van 4,5 meter lang en 1,2 meter doorsnee is uit de lucht gestort in de staat Kachin in Birma. Het werd donderdag gevonden. Een ander stuk metaal, met daarop Chinese tekens, kwam neer op een huis en boorde zich dwars door het dak. Niemand raakte gewond, bericht de BBC vrijdag.

Twitter avatar htTweets Hindustan Times Fallen from the sky: Mysterious debris crash-lands in northern Myanmar https://t.co/ZIdevTU8Jy https://t.co/i5V2COEjik

Waarschijnlijk houdt het incident verband met de lancering van een Chinese raket afgelopen woensdag, die een satelliet bij zich had. China maakte die lancering donderdag bekend. Het staat echter nog niet geheel vast dat de neergestorte objecten werkelijk verband houden met die lancering.

Vijtig meter opgestuiterd

Officieel is namelijk nog niet vastgesteld wat de neergestorte objecten precies zijn. Wel zijn ze zeer waarschijnlijk onderdelen van een satelliet of onderdelen van een vliegtuig of raket, meldt de Birmese staatskrant Global New Light. Meest logisch lijkt dat het een onderdeel is van een raket. Bij lanceringen stoten raketten vaker onderdelen af. Maar die dienen normaal gesproken in zee of in afgelegen, onbewoonde gebieden neer te komen.

Volgens de BBC hoorden bewoners van de regio waar het object neerkwam een luide knal voordat de cilinder neerkwam. Hij zou vervolgens 50 meter hebben opgestuiterd, om daarna in een modderig gebied van een mijn terecht te komen.

    • Niels Posthumus