Live

Trump vervangt Chris Christie als hoofd van zijn overgangsteam

Automatische verversing

We sluiten het liveblog af: dit gebeurde vrijdag

We sluiten het liveblog af voor vandaag. Morgenvroeg starten we het weer op. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag:

  • De politie van Portland, Oregon heeft donderdagnacht zeker 26 mensen aangehouden in verband met de rellen na een demonstratie tegen Donald Trump. Dat gebeurde nadat betogers auto’s en winkelruiten vernielden en agenten met stenen bekogelde, zo meldt de politie via Twitter. Zo'n 1.500 mensen waren aan het protesteren.

Trump reageerde later op de dag via Twitter op de protesten. Hij waardeert "de passie" van de demonstranten die de straat opgingen. In een verklaring zei de nieuwe president "dat demonstranten passie hebben voor Amerika". Eerder noemde Trump de demonstraties om zijn presidentschap nog "zeer onrechtvaardig".

  • Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ontkent dat Facebook een belangrijke rol heeft gespeeld in het bepalen van de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Afgelopen dagen was er veel kritiek op het sociale medium, onder meer vanwege het gemak waarmee nepberichten over de kandidaten gedeeld worden. Zuckerberg deed die suggesties donderdag af als “behoorlijk absurd”.
  • Premier Rutte reageerde tijdens zijn wekelijkse persconferentie voor het eerst uitgebreid op Trumps verkiezing. Hij was voorzichtig met zijn commentaar. Hij zei dat "we moeten afwachten hoe zijn beleid zich precies gaat ontwikkelen, vooral het buitenlands beleid". Rutte had geen behoefte te zeggen of hij de keuze voor Trump goed of slecht vindt en wilde niet terugkomen op omstreden opmerkingen van Trump in de campagne.
  • Trump zei in een interview met The Wall Street Journal dat hij van plan is delen van Obamacare intact te laten, de wet die moet regelen dat miljoenen Amerikanen zorgverzekering krijgen. Dat is opvallend: tijdens zijn campagne ageerde Trump fel tegen deze wet van Obama. Trump zegt nu onder meer welwillend te staan tegenover een verbod uit de wet dat regelt dat verzekeraars patiënten geen dekking mogen weigeren op basis van bestaande aandoeningen.
  • Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, zegt dat de verkiezing van Trump een risico vormt voor de betrekkingen tussen de EU en de VS. Dat zei hij vrijdagavond op een conferentie in Luxemburg, waar hij studenten toesprak. Juncker zei dat Trump onwetend is als het aankomt op de Europese Unie. "We zullen de aanstaande president moeten leren wat Europa is en hoe het werkt. Ik denk dat we twee jaar verliezen voordat hij voldoende kennis heeft opgedaan."

Juncker: verkiezing Trump is risico voor relatie VS en Europa

Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, heeft weinig vertrouwen in Trump als de president van de Verenigde Staten. Volgens Juncker vormt de verkiezing van Trump een risico voor de betrekkingen tussen de EU en de VS. Dat zei hij vrijdagavond op een conferentie in Luxemburg, waar hij studenten toesprak.

Juncker zei tegenover de groep studenten dat Trump onwetend is als het aankomt op de Europese Unie. Zo herinnerde hij zijn gehoor aan een eerdere uitspraak van de aankomende Amerikaanse president, waarin Trump leek te suggereren dat hij dacht dat België een stad was. Juncker:

"We zullen de aanstaande president moeten leren wat Europa is en hoe het werkt. Ik denk dat we twee jaar verliezen voordat hij voldoende kennis heeft opgedaan."

Trump zegt bereid te zijn bepaalde delen van Obamacare intact te laten

Tijdens zijn campagne was het een van Trumps terugkerende onderwerpen: Obamacare, de wet die regelt dat miljoenen Amerikanen zorgverzekering krijgen. Trump wilde het afschaffen, en wel meteen als hij president zou zijn. Maar, zo schrijft de The Wall Street Journal vrijdagavond, inmiddels zegt Trump bereid te zijn bepaalde delen van de wet intact te laten.

Trump zegt welwillend te staan tegenover een verbod uit de wet dat regelt dat verzekeraars patiënten geen dekking mogen weigeren op basis van bestaande aandoeningen. Ook is Trump positief over een regeling die inhoudt dat kinderen dekking kunnen krijgen op basis van de verzekeringspolis van hun ouders.

Gesprek met Obama
Nadat de aankomende Amerikaanse president donderdag met Obama sprak, besloot hij terug te komen op zijn eerdere plan Obamacare in zijn geheel af te schaffen. "Ik heb hem (Obama, red.) gezegd dat ik naar zijn suggesties ging luisteren, en uit respect ga ik dat doen", zei Trump tegen The Wall Street Journal.

Ook komt Trump in het interview terug op zijn plan om een speciale aanklager in te stellen die een nieuw onderzoek zou starten naar Clintons e-mailschandaal. "Het is niet iets waar ik veel over na heb gedacht", zei hij tegen de krant.

Trump vervangt Chris Christie als hoofd van zijn overgangsteam

Donald Trump heeft New Jersey-gouverneur Chris Christie vervangen door Mike Pence als leider van zijn overgangsteam. Dat schrijft de New York Times vrijdagavond. Dit team moet ervoor zorgen dat er de komende maanden een soepele machtsoverdracht plaatsvindt in Washington, van de Obama-administratie naar die van Trump.

Reden voor Trump om Christie te vervangen, schrijft de New York Times, is de ervaring van Pence in Washington, waar hij eerder in het Huis van Afgevaardigden zat. Pence is tevens de aanstaande vicepresident. Wel blijft Christie betrokken bij het transitieteam in de rol van adviseur. Eerder dit jaar hij was nog Trumps rivaal in de race om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Daarna schaarde hij zich achter hem.

Christie werd bekend door de affaire Bridgegate, die draaide om het uit politieke rancune afsluiten van een belangrijke verkeersader naar New York, wat vervolgens landelijk nieuws werd. Twee van zijn voormalig medewerkers werden vorige week schuldig bevonden aan samenzwering en fraude.

Foto AP

Archiefbeeld van New Jersey-gouverneur Chris Christie. Hij wordt vervangen als leider van Trumps transitieteam door Mike Pence. Foto AP

 

Zege van Trump verbaasde Koenders niet

"Het is een ander type kandidaat dat gewonnen heeft, met een andere visie op buitenlands beleid. Verkiezingsretoriek moet ik serieus nemen, maar tegelijk moet ik een regering straks alleen beoordelen op zijn daden." Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) aan een tafeltje in het restaurant van de Tweede Kamer, ruim een dag na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

Als gevolg van een vliegtocht van meer dan 24 uur heeft hij een enorme jetlag. Toch sprak NRC met Koenders, de minister die het niet verraste dat Trump de 45ste president van de Verenigde Staten is geworden.

Lees hier het hele interview: Koenders: zege van Trump heeft mij niet verbaasd

Hollande en Trump bespreken samenwerking over de telefoon

Foto Philippe Wojazer / Reuters

Foto Philippe Wojazer / Reuters

De Franse president François Hollande heeft vrijdagmiddag met Donald Trump over de telefoon gesproken over het Midden-Oosten en Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen de regering van Hollande.

Het gesprek zou zo'n acht minuten geduurd hebben en daarin is afgesproken dat de VS en Frankrijk gaan samenwerken wat betreft terreur, de atoomdeal met Iran en het klimaatakkoord Parijs. Volgens Reuters verliep het gesprek tussen de twee "in goede harmonie".

Wassenbeeldenmuseum Parijs gokte op Clinton en moet nu opnieuw gaan kleien

Zes maanden. Zolang moeten de bezoekers van het Parijse wassenbeeldenmuseum Musée Grévin wachten tot ze een replica van Trump kunnen bewonderen.

De directe van het museum gaf Trump geen kans op het presidentschap en liet daarom alleen een beeld van Clinton maken, zo meldt persbureau Reuters. Die buste kan nu weer de kast in.

Na de winst van Trump is het museum direct gestart met de buste van de nieuwe president. De replica van Clinton beschouwt het museum niet als verloren. Dat beeld wordt goed opgeborgen en komt wellicht in de toekomst nog van pas, aldus het museum.

Londen

Het wassenbeeldenmuseum in Londen had de kansen gespreid en was begonnen aan zowel een beeld van Clinton als van Trump. Op Twitter is te zien dat de buste van Trump al bijna klaar is:

Twitter avatar timesredbox Red Box A wax figure of the new president is measured up at Madame Tussauds (Charlotte Ball/PA Wire) https://t.co/9rPRqQs1qE

Rutte terughoudend over verkiezingsoverwinning Trump

Premier Rutte was zojuist op zijn wekelijkse persconferentie voorzichtig met het geven van commentaar op de verkiezingsoverwinning van Trump. Hij zei dat "we moeten afwachten hoe zijn beleid zich precies gaat ontwikkelen, vooral het buitenlands beleid".

Volgens Rutte zijn er grote vraagstukken aan de orde wereldwijd, bijvoorbeeld op het gebied van terrorisme en klimaat. De premier zegt erop te vertrouwen dat "we kunnen voortbouwen op vier eeuwen geschiedenis" tussen Nederland en de VS, "een historie die steeds gebaseerd is geweest op gedeelde waarden en belangen".

Rutte had geen behoefte te zeggen of hij de keuze voor Trump goed of slecht vindt en wilde niet terugkomen op omstreden opmerkingen van Trump in de campagne. "Ik stel mij terughoudend op, het is mijn taak te zorgen dat de samenwerking sterk blijft. Ik ben geen politiek commentator, ga niet voortdurend collega's analyseren".

Koenders: niet afwachten waar Trump mee komt

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zei vrijdag voor de ministerraad dat Donald Trump in zijn campagne de nadruk heeft gelegd op zijn slogan 'America First'. Het is volgens hem daarom belangrijk dat Europa niet afwacht waar de nieuwe president mee komt, maar zelf actiever gaat werken aan een gezamenlijk defensiebeleid.

Wel benadrukte Koenders dat Europa de VS nodig heeft op het gebied van veiligheid in deze "geopolitiek zeer instabiele wereld", maar ook voor andere zaken als klimaatbeleid. De minister voegde wel toe dat er met de VS samengewerkt moet worden "op basis van onze normen en waarden". Zondag spreken de Europese landen elkaar, onder meer over de verkiezing van Trump. Koenders vindt het belangrijk dat de Europese landen gezamenlijk optrekken.

Minister Hennis (Defensie, VVD) zei te hopen dat president Trump zich realiseert dat Europa een "hele belangrijke bondgenoot" van Amerika is. Dat Trump wil dat de Europese landen meer investeren in hun eigen defensie en zo meer bijdragen aan de NAVO is niet nieuw, zegt Hennis. "De Amerikanen zeggen al heel lang dat Europa de eigen broek moet kunnen ophouden en en terecht."

Fox News anchor doet boekje open over Trump

Trump wist dat hij bij het eerste presidentiële debat in 2015 een kritische vraag zou krijgen van Fox-presentatrice Megyn Kelly. Dat wilde hij liever niet en daarom belde hij met Fox: die vraagt moest geschrapt worden.

Dat Trump met hoge bazen belde binnen Fox om die vraag te laten verdwijnen schrijft Megyn Kelly (45) in haar memoires, Settle for More. Het boek verschijnt op 15 november, maar The New York Times had al inzage in een exemplaar.

Kelly schrijft in haar boek dat ze "ontsteld" was over het feit dat Trump wist welke vragen ze zou gaan stellen. Wie binnen Fox de vragen lekten, weet Kelly niet maar dat doet er ook niet toe volgens haar. Die vraag ging ze toch wel stellen en die luidde als volgt:

"Je hebt vrouwen die je niet bevallen 'vette varkens', 'honden', 'slonzen' en 'walgelijke dieren' genoemd. Op Twitter haal je uit naar hoe vrouwen eruit zien. Klinkt dat voor u als het temperament van iemand die we tot president moeten verkiezen?"

Cadeaus

Na het debat in 2015 liet Trump weten niet meer mee te doen aan debatten als Kelly die zou leiden. Uit de inzage van The New York Times blijk ook dat Trump de FOX-presentatrice zou hebben proberen te paaien met het kopen van cadeaus om zo invloed uit te oefenen op de verhalen die ze schreef over de nieuwe president.

Trump waardeert 'passie' van demonstranten

Donald Trump waardeert "de passie" van de demonstranten die afgelopen nacht de straat opgingen om te protesteren tegen de verkiezing van Trump als president. In een verklaring op Twitter laat de nieuwe president weten het te waarderen "dat demonstranten passie hebben voor Amerika".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Love the fact that the small groups of protesters last night have passion for our great country. We will all come together and be proud!

Eerder vandaag noemde Trump de nieuwe demonstraties om zijn presidentschap "zeer onrechtvaardig".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just had a very open and successful presidential election. Now professional protesters, incited by the media, are protesting. Very unfair!

Zuckerberg: invloed Facebook op verkiezingen overschat

Oprichter en topman Mark Zuckerberg heeft vrijdag ontkend dat Facebook een belangrijke rol heeft gespeeld in het bepalen van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Afgelopen dagen was er veel kritiek op het sociale medium, onder meer vanwege het gemak waarmee nepberichten over de kandidaten gedeeld worden. Zuckerberg deed die suggesties donderdag af als “behoorlijk absurd”. Terwijl het bedrijf een steeds belangrijker nieuwsbron wordt voor veel Amerikanen, is er geen hoofdredacteur die de echtheid van de berichten checkt.

Lees ook: Won Trump mede dankzij Silicon Valley?

De nepberichten zouden met name nadelig zijn geweest voor Hillary Clinton. Over haar zouden veel onjuistheden verspreid zijn.

26 aanhoudingen om rellen in Portland

De politie van Portland, Oregon heeft donderdagnacht (lokale tijd) zeker 26 mensen aangehouden in verband met de rellen na een demonstratie tegen Donald Trump. Dat gebeurde nadat betogers auto’s en winkelruiten vernielden en agenten met stenen bekogelde, zo meldt de politie via Twitter. Meer details over de aanhoudingen volgt later.

Twitter avatar PortlandPolice Portland Police Correction: 26 arrests. https://t.co/jn2gAISLPI

Police have arrested at least 29 people during riot. Late Friday morning we'll have a complete update on arrests, charges and photos.

— Portland Police (@PortlandPolice) November 11, 2016

Aanvankelijk begon de demonstratie in westelijk gelegen Portland rustig, net als in veel andere steden. Toen de circa 1.500 aanwezigen de toegewezen locatie verlieten kwam het tot rellen. Volgens de politie, die onder meer traangas en flitsvuurwerk inzette, was slechts een klein deel van de groep daarvoor verantwoordelijk.

‘De eerste dag van Trump als president’

Een muur van schoenen in de kamer van een Mexicaans meisje. Zwarte Amerikanen die voor katoenplukker worden uitgemaakt. Een meisje met hoofddoek dat hoort dat “haar tijd hier voorbij is”. Via sociale media delen gekleurde Amerikanen en Amerikaanse moslims sinds dinsdag de racistische bedreigingen waarmee ze te maken krijgen. #TrumpsAmerica, zo vrezen ze.

Twitter avatar ManikRathee Manik R As I'm stopped at a gas station this morning, a group of guys yell over: "Time to get out of this country, Apu!" Day 1.
Twitter avatar TRmariasanchez María Sanchez I walked into my room and my heart aches with pain. https://t.co/GFD5gBmPmD
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Joodse collega-journalisten melden dat ze vandaag belaagd worden met dit soort antisemitische drek: https://t.co/VXlreos61t

@lisang pic.twitter.com/LO5P8ex4bJ

— Ben Kek Rosengoy (@KekRosengoy) November 9, 2016

Twitter avatar sannahkim sannah My cousin (born + raised in America) walked past a Trump rally in NYC (where she lives!!!) and was told "go back to your country you chink"

Een redacteur van rap-website Genious verzamelde een groot aantal van de bedreigingen op Twitter onder de titel “Trumps eerste dag als president”. En de agressie richt zich niet alleen tegen moslims, zwarte Amerikanen en latino’s, merkte hij. Ook de LGBT-gemeenschap en vrouwen hebben er last van. Tegen Rolling Stone zegt hij:

“Na de verkiezingen zag ik steeds meer verhalen over racistische gebeurtenissen op sociale media, die dreigden onder te sneeuwen door het vele nieuws over de verkiezingen.”

Hij vervolgt:

“Ook wilde ik laten zien dat dit niet alleen gebeurt in ‘rode staten’, maar door het hele land. Mensen denken dat racisten alleen blanke, oude mannen zijn die in een zuidelijke staat wonen. Dat is niet zo. Het zijn je buren.”

New Balance uit de gratie na steun Trump

Honderden paren sportschoenen van het merk New Balance zijn de afgelopen dagen in de vuilnisbak beland nadat het merk zich positief uitsprak over Donald Trump. Op Twitter, Facebook en Instagram staan honderden video's en foto's van Trump-tegenstanders die hun sneakers weggooien of in brand steken, aldus de Wall Street Journal.

@SoleCollector @newbalance pic.twitter.com/i8IdsxzMu4

— gay boots (@omaha_trash) November 10, 2016

De actie volgt op een uitspraak van New Balance-topman Matthew LeBretton van woensdag, die zijn steun uitsprak voor Trump omdat de Republikein ook tegen een vrijhandelsverdrag met landen langs de Stille Oceaan (TPP) is. LeBretton zei:

“De regering van Obama negeerde onze zorgen compleet en met Trump als president hebben we het gevoel dat dingen weer de goede kant op gaan.”

Het TTP is een handelsverdrag tussen twaalf landen waarover de onderhandelingen al meer dan tien jaar gaande zijn. Het gaat daarbij onder meer om enkele landen in Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Chili en de VS.

Clinton maakt wandeling door het bos

Het advies “walk it off” biedt uitkomst in veel verschillende situaties. Wanneer je je knie hebt gestoten, bijvoorbeeld, of als je een lichte kater hebt. Dus waarom niet als je net de verkiezingen om het Amerikaanse presidentschap hebt verloren, moet Hillary Clinton hebben gedacht na haar nederlaag tegen Donald Trump van dinsdag.

Twitter avatar AriMelber Ari Melber Pic of Hillary Clinton on walk today, when she ran into Chappaqua resident Margot Gerster (pic by Bill Clinton) https://t.co/QQRXWQF8BC

De Democratische kandidate werd tijdens een tochtje door het bos van haar woonplaats Chappaqua, New York gezien door een wandelaar uit de buurt en ging met haar op de foto. Clinton was in het bos met haar man en oud-president Bill Clinton. Het is voor het eerst sinds de verkiezingsnederlaag dat Clinton in het openbaar is verschenen.

Volgens de wandelaar, Margot Gerster, leek Clinton “vrede te hebben” met haar nederlaag. Tegen CNN zei ze daarover:

“Ze maakte een mooie, vredige wandeling door het bos. […] Ze had niet aardiger en hartelijker kunnen zijn.”

De foto van Clinton, Gerster en haar dochter en hond werd genomen door Bill Clinton.

Betoging in Portland loopt uit de hand

De demonstraties in Portland, Oregon worden zienderogen geweldadiger. Volgens de politie vernielen de betogers onder meer auto’s en ruiten, besmeren ze gebouwen met graffiti en bekogelen ze agenten met allerhande voorwerpen. De demonstratie wordt daarom nu beschouwd als “oproer”, zo laat de politie van Portland zojuist via Twitter weten.

Twitter avatar PortlandPolice Portland Police Police advising crowd to disperse. This is an unlawful assembly. Objects being thrown at police.

In totaal zijn in de West-Amerikaanse stad ongeveer 1.500 mensen op de been, schat de politie. Slechts een deel van hen is verantwoordelijk is voor de vernielingen en het geweld. De politie adviseert de overige betogers om afstand te nemen van deze “anarchisten” en naar een centraal gelegen plein te gaan.

Twitter avatar PortlandPolice Portland Police After several orders to disperse, police have used less lethal munitions to effect arrests and move the crowd. Ofcs still taking projectiles

Na verschillende verzoeken om te stoppen met rellen gaat de politie van Portland met “niet-dodelijke wapens” op de betogers schieten, zo waarschuwt het korps op Twitter. Het gaat dan onder meer om verblindend vuurwerk en traangas. Dat moet het gemakkelijker maken om opstandige betogers aan te houden, aldus de politie.

Trump wint nu ook officieel in Arizona

Bijna twee dagen nadat Donald Trump werd uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn nog steeds niet alle staten klaar met het tellen van stemmen. Pas donderdagnacht werd de Republikeinse kandidaat ook in Arizona uitgeroepen tot winnaar, zo schrijft persbureau AP vrijdag. Alleen Michigan en New Hampshire zijn nu nog onbeslist.

Twitter avatar ABC ABC News JUST IN: Donald Trump has won Arizona's 11 electoral votes, AP projects, 2 days after Election Day.… https://t.co/I0GzfvToFU

Terwijl in de meeste staten dinsdagnacht of woensdagochtend (Nederlandse tijd) duidelijk was wie had gewonnen, bleef het in Arizona wachten op een definitieve uitslag. Hoewel Trump namelijk flink voor lag op Hillary Clinton waren er nog te veel ongetelde stemmen om een winnaar uit te roepen. Na het tellen van alle stembiljetten komt Trump op 49,6 procent van de stemmen.

Clinton kreeg in de zuidwestelijke staat 45,3 procent van de stemmen. Met dik 4 procentpunt is het verschil aanzienlijk kleiner dan gebruikelijk. Beide keren dat Barack Obama tot president werd gekozen won de Republikeinse kandidaat er met minimaal 9 procentpunt. De laatste keer dat een Democraat Arizona won, was Bill Clinton in 1996.

De demonstraties in beeld

Het bekende Bourbon Street in New Orleans.

Het bekende Bourbon Street in New Orleans. Foto Jonathan Bachman / Reuters

 

Foto Jason Connoly / AFP

Betogers in Denver beklimmen een standbeeld vlak voor het Capitool van de staat Colorado. Foto Jason Connoly / AFP

 

Foto Stephen Maturen / AFP

De politie houdt demonstranten tegen die een snelweg proberen te blokkeren. Foto Stephen Maturen / AFP

 

Opnieuw demonstraties, maar minder groot

Goedemorgen en welkom in ons nieuwe liveblog over de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen. In verschillende Amerikaanse steden is donderdagnacht opnieuw geprotesteerd tegen de verkiezing van Donald Trump als president. Onder meer in Washington, New York, San Francisco en Los Angeles gingen enkele honderden mensen de straat op, zo meldt persbureau AP vrijdag.

Foto Stephen Maturen / AFP

Demonstranten in Minneapolis. Foto Stephen Maturen / AFP

Het aantal demonstranten lag daarmee veel lager dan in de avond na Trumps verkiezing, toen in veel steden duizenden betogers op de been waren. In Denver bereikte het aantal demonstranten donderdagnacht wel een vergelijkbaar niveau. Daar namen zo’n drieduizend mensen deel aan een protestmars tegen de dinsdag verkozen Trump. De nieuwe president zelf noemde de demonstraties via Twitter “zeer ongerechtvaardigd”:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just had a very open and successful presidential election. Now professional protesters, incited by the media, are protesting. Very unfair!

Tot veel ongeregeldheden hebben de demonstraties overigens niet geleid. Alleen in Portland, aan de westkust, was sprake van relletjes. Op woensdagnacht werden zeker honderd mensen aangehouden bij de eerste nacht demonstraties, met name in New York. Ook in Oakland, nabij San Francisco, liepen de demonstraties uit de hand, toen betogers volgens de politie “zeer gewelddadig” werden.

Het nieuws van gisteren nog even teruglezen? Klik hier voor ons liveblog van donderdag.