Legendarische songwriter Leonard Cohen overleden

Cohen werd in de jaren ’60 wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire.

Leonard Cohen tijdens een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2013.
Leonard Cohen tijdens een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2013. Foto Ferdy Damman / ANP

De Canadese zanger, songwriter en dichter Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn muzieklabel Sony Music vannacht bekend. Hij overleed in zijn huis in Los Angeles. Wanneer en waaraan de zanger precies overleed, is niet bekend gemaakt.

“Met diepe droefheid melden wij dat legendarische dichter, songwriter en kunstenaar, Leonard Cohen is overleden”, zo staat op de site van Cohen die in 2013 nog in Nederland optrad. De familie vraagt om privacy. Hij woonde de laatste jaren in Los Angeles en kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen.

Cohen werd in de jaren zestig wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Ook is hij bekend van het nummer Hallelujah. Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes. Hij werd ook bekend als een songwriter die thema’s als spiritualiteit en seksualiteit subtiel in zijn nummers verwerkte.

Lees ook: ‘Another magical voice stilled’ - reacties op de dood van Cohen

‘Suzanne’ tijdens een concert in 1970:

Vorige maand nog nieuw album

“Mijn vader is in vrede overleden in zijn huis in Los Angeles”, zei zijn zoon Adam Cohen in een verklaring, volgens persbureau Reuters. “Hij schreef tot aan het laatste moment met zijn unieke gevoel voor humor.” Vorige maand nog presenteerde hij zijn nieuwe album You Want It Darker. Adam Cohen zei dat zijn vader stierf in de wetenschap dat hij een van zijn beste platen had gemaakt.

NRC-redacteur Sandra Smallenburg schreef dat het album klonk als zijn zwanenzang. Cohen had vlak daarvoor tegen The New Yorker gezegd dat hij klaar was om te sterven, maar kwam daar bij de albumpresentatie op terug:

“Ik zei dat ik klaar was om te sterven. Maar ik denk dat ik overdreef. Soms heb ik wat last van zelfmedelijden. Ik ben van plan om 120 te worden.”

Hoewel Cohen nooit bepaald de meest opwekkende teksten schreef, zijn ze op You Want It Darker gitzwart. ‘I am angry and I am tired all the time’, zingt hij in Treaty. In het titelnummer You Want It Darker zegt hij: ‘I am ready my Lord’. Smallenburg schreef:

Zijn doorrookte stem klinkt dieper dan ooit. Het is meer fluisteren dan zingen wat hij doet. Je hoort iedere ademtocht. Cohen klinkt inderdaad als iemand die doodmoe is.

Lees: Leonard Cohen was klaar om te sterven, maar wil nu 120 worden

Ook het laatste album van David Bowie Blackstar, dat slechts enkele dagen voor zijn dood werd uitgebracht, was opvallend zwaarmoedig.

‘You Want It Darker’ op Spotify:

Cohen werd in 1934 in het Canadese Montreal geboren. In 1967 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en ging hij songs schrijven voor anderen. Toen zangeres Judy Collins groot succes had met zijn liedje Suzanne, besloot Cohen zelf zijn liedjes te spelen. In 1967 verscheen zijn eerste album Songs of Leonard Cohen.

Boeddhistisch klooster

Na de jaren zestig en in de jaren zeventig wist hij niet meer de populariteit te behouden, maar zijn nummers werden regelmatig gecoverd. Zijn monsterhit Hallelujah bracht hij uit in 1984, nadat hij er zeker een jaar mee had geworsteld. In eerste instanatie werd het nummer matig ontvangen, maar na covers van John Cale (1991) en later Jeff Buckley werd het wereldberoemd. Hallelujah is uiteindelijk zijn meest gecoverde nummer geworden.

‘Hallelujah’ tijdens een concert in 2009:

In 1988 was Cohen weer terug met het album I’m your man. Inmiddels had zijn stem een indrukwekkende laagte bereikt. Grote delen van de jaren negentig bracht hij door in een boeddhistisch klooster vlakbij Los Angeles. In 1996 werd hij officieel ingewijd als boeddhistisch monnik. In de jaren 2008 tot en met 2013 toerde hij veel. Deels uit noodzaak, omdat hij voor miljoenen was opgelicht door zijn ex-vriendin en voormalig manager Kelley Lynch. Ze bleek al zijn pensioengeld verduisterd te hebben.

In zijn laatste jaren maakte Cohen maar liefst drie albums: Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) en You Want It Darker (2016). Het laatste werd drie weken geleden uitgebracht.