‘Ik had eerder verkering met haar dan zij met mij’

Spitsuur Alia Azzouzi (36) en Ferukh Ahmed (37) leerden elkaar kennen op een groepsreis voor mensen die zich inzetten voor de multiculturele samenleving. „We delen dezelfde maatschappijvisie. We willen niet alleen maar hard werken en geld verdienen.”

Foto David Galjaard

Alia: „We hebben elkaar negen jaar geleden leren kennen op een groepsreis naar Andalusië.”

Ferukh: „Het waren allemaal mensen die actief waren in de multiculturele samenleving: evenementen organiseren, debatten, lezingen.”

Alia: „Tijdens die reis hadden we niet veel contact, dat kwam pas bij het uitwisselen van de foto’s. Toen hebben we een afspraakje gemaakt.”

Ferukh: „Maar bij de eerste date kwam ze niet opdagen.”

Alia: „Klopt, ik zat gezellig bij vrienden en ik dacht: laat maar. Onze tweede date ging wel door, maar toen praatte hij alleen maar over schoenen en telefoons. En dat interesseert me totaal niet.”

Ferukh: „Ik heb toen sneakers voor haar gekocht. In mijn hoofd had ik eerder verkering met haar dan zij met mij.”

Alia: „Ik heb overwogen onze derde afspraak af te zeggen, ik vond hem echt niet leuk. Maar toen ik de deur voor hem opendeed, schoot er door me heen: volgens mij ga ik met deze man trouwen.”

Ferukh: „Ik heb wel iets Bollywood-achtigs, iets dramatisch in me. Dus toen ze me die eerste keer liet staan, ben ik echt naar haar op jacht gegaan. En toen ze eenmaal om was, heb ik heel snel om haar hand gevraagd.”

Alia: „Ik was inderdaad heel bang dat hij me ten huwelijk zou vragen. Dat vond ik zo definitief! Maar toen het zo ver was, voelde het goed. Na drie maanden verkering zijn we getrouwd.”

Ferukh: „Ik had een ring gekocht, maar die vergat ik toen ik om haar hand ging vragen. Dus toen heb ik een rozenkrans uit de auto van mijn broer geleend en die om haar pols gedaan.”

Zonder hem zou ik sober leven

Ferukh: „Voor mij is het heel belangrijk dat iemand maatschappelijk betrokken is.”

Alia: „We delen dezelfde maatschappijvisie: Met onze kwaliteiten willen we iets doen voor de samenleving. We willen niet alleen maar hard werken en geld verdienen. We zoeken een balans tussen werk, leven en religie. Ik ben onder meer secretaris van een islamitische organisatie en lid van de raad van toezicht van een jeugdzorginstelling. Ferukh is bestuurslid van een organisatie die de tolerantie in Rotterdam wil vergroten en is bestuurslid van de Rotterdams-islamitische partij Nida.”

Ferukh: „Als personen zijn we heel verschillend. Ik ben de corporate man, zij vertegenwoordigt de culturele kant. Ze houdt me met beide benen op de grond.”

Alia: „Ferukh kan heel impulsief zijn. Hij kan bijvoorbeeld zomaar beslissen om een jas te kopen, terwijl ik denk: die heeft hij helemaal niet nodig. Zonder hem zou ik heel sober leven.”

Ferukh: „We vinden het allebei leuk om lokale ondernemers te steunen. Daarom koop ik dus die jas, omdat ik daarmee een starter help.”

Alia: „En daarom verkoop ik in onze espressobar honing van een Rotterdamse imker, koekjes gemaakt in een werkplaats waar mensen met een beperking werken , chutney van een Pakistaanse mevrouw en taarten van een Marokkaanse. We zouden ook koekjes bij de groothandel kunnen halen, maar dit past beter bij ons.”

Mr LinkdedIn

Alia: „Op de middelbare school zei de leraar Nederlands eens tegen mij: ‘Alia, jij wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam’. Maar ik heb geen politieke ambities. Vroeger wel, maar tegenwoordig vind ik politiek iets wat belemmert wat je wil bereiken. De verharding van het debat, het wantrouwen, allemaal dingen die ik niet wil. Je kunt beter samenwerken met gewone mensen.”

Ferukh: „Ik denk wel dat Alia politica wordt, ze is al vaak gevraagd door allerlei partijen. Ze is constructief en eerlijk. Zelf ben ik bestuurslid van een politieke partij, maar ik hoef niet op de voorgrond. Ik ben meer een facilitator.”

Alia: „Een van onze vrienden noemt Ferukh ‘Mr. LinkedIn’. Ferukh vraagt meteen wat voor werk je doet en als iemand een baan zoekt, weet hij die meestal wel aan iemand te koppelen.”

Ferukh: „Die maatschappelijke betrokkenheid hebben we van onze ouders meegekregen. ‘Doe je uiterste best en versterk elkaar door samen te werken.’”

Alia: „Maar we zijn niet alleen maar maatschappelijk bezig, hoor, we genieten ook. We gaan vaak op vakantie, binnenkort naar Zuid-Afrika. En we doen veel met vrienden.”

Spelletjesavonden

Ferukh: „De rode draad in mijn vrije tijd is eten. Laatst zijn we bijvoorbeeld naar een foodfestival in Londen geweest. Daarnaast geven we geld uit aan vakantie. En ik aan kleding.”

Alia: „We houden van eten met vrienden, we hebben vaak grote groepen eters thuis.”

Ferukh: „We gaan ook regelmatig naar concerten, musea, theater. En we organiseren boek- en cd-presentaties en spelletjesavonden in de espressobar.”

Alia: „Wat we nog willen? Graag een groter huis in Rotterdam, maar dat valt niet mee. Ook hier stijgen de prijzen en daalt het aanbod.”

Ferukh: „Ik hoop dat we gezond blijven om alles te kunnen blijven doen wat we nu doen. We komen zoveel leuke initiatieven tegen, dat geeft energie. We hebben God zij dank gewoon een superleuk leven.”

    • Friederike de Raat