Reportage

Hoe Maradona naar Limburg kwam, of toch niet

Voetbal

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar áls Diego Maradona de Limburgse voetbalclub Heksenberg bezoekt, is dat een stunt van jewelste. Ja, als…

De twee mannen die zich hebben voorgesteld als de terreinknechten van voetbalvereniging Heksenberg in Brunssum wijzen in de verte, naar een rij bomen die de velden van hun club omzomen. Daarachter, zeggen ze, landt zondag de helikopter van hun gast. Vervolgens zal de man in een limousine stappen die hem aflevert bij de feesttent die inmiddels is opgezet op een zompig veldje voor de kantine. „Als hij komt tenminste”, zegt de één. De ander overweegt niettemin een wit kruis te kalken op het veld waar de heli zal landen.

Uniek is het niet dat Heksenberg prominent bezoek krijgt, vertelt voorzitter Henk Butink. Dick Advocaat kwam eens gedag zeggen, Sjaak Swart voetbalde hier met oud-Ajax en wijlen Bennie Nijman zong er zijn klassiekers. Maar, erkent hij, hun aanwezigheid verbleekt bij dit aanstaande bezoek. Deze gast is van een bijna goddelijk allooi en heeft de gemeente ertoe gedwongen verkeersregelaars in te zetten bij het sportcomplex, dat met honderd parkeerplaatsen niet berekend is op de 2.500 toeschouwers die getuige willen zijn van wat een tweede Brunssums wonder moet worden. Het eerste dateert van 1995, toen duizenden gelovigen samendromden voor een Mariabeeld dat volgens de eigenaars zou hebben geweend.

Er is alleen één grote maar: niemand in Brunssum weet of ze Diego Maradona op zijn woorden kunnen geloven.

Vliegtickets omgeboekt

Tot vrijdagavond tegen middernacht kon niemand bevestigen dat de Argentijnse voetballegende daadwerkelijk naar Limburg komt. De vliegtickets voor hem en zijn vaste entourage van Napolitaanse en Arabische vrienden zijn al twee keer omgeboekt. In plaats van donderdag of vrijdag zou hij nu zaterdag arriveren op vliegveld Zaventem bij Brussel.

„Als je Gerard Joling inhuurt, kun je er zeker van zijn dat hij komt. Maar Maradona blijft toch een man van ‘zoals de wind waait, waait m’n vestje’’, zegt initiatiefnemer Christian Petermann. Het is donderdagochtend en het Heerlense raadslid kan amper nog verhullen dat hij steeds onzekerder wordt over wat hem eerst nog een geweldig plan leek, maar wat met de dag onwaarschijnlijker klinkt.

Continu checkt Petermann zijn telefoon. Vroeg in de ochtend ontving hij een sms waarin stond dat Maradona niet in het vliegtuig was gestapt. Gefluisterd wordt dat hij zijn vlucht heeft gemist omdat hij aan het feesten was. Meteen berichtte Petermann de Italiaan Enzo Parente, die even verderop een Italiaanse trattoria bestiert. Parente, fan van Maradona’s oude club Napoli, zou ’s middags meegaan om Maradona bij zijn aankomst in België alvast een welkomstcadeau te geven: een fotoreeks van Maradona en zijn dochter Dalma, op glas geperst. „Voor de Italian touch’’, verklaart Petermann.

Hij is naast politicus ondernemer, organiseert luxe feesten, werkt als fotograaf en zette in de Ardennen een variant van paintball op met replica’s van bestaande wapens. Gemeenschappelijk kenmerk van zijn bezigheden is dat anderen ze vaak niet voor mogelijk houden. Wie bouwt er een computerspel met de zoon van Pablo Escobar? Hij dus.

Toen Petermann vernam dat Maradona in november enkele dagen in België zou zijn voor een WK-reünie, was dat ook wat hij voor zich zag: een kans op topentertainment. Hij belde Jean-Marie Pfaff, voormalig doelman van België en de man achter de reünie. Ze kennen elkaar van wat je zou kunnen omschrijven als het regionale societycircuit. Als Limburgse ondernemers een zaak willen openen, bellen ze Petermann met de vraag of Pfaff dat wil doen.

Pfaff is er verantwoordelijk voor dat Maradona naar België komt. Aanleiding is een samenkomen van de oud-internationals van België en Argentinië die op het WK 1986 in Mexico in de halve finale tegenover elkaar stonden. Het programma duurt vier dagen en behelst een groot bal in het Antwerpse Hilton, een persconferentie en een reprise van de wedstrijd in het Sportpaleis, op maandag.

Eén strafschop op Pfaff

Op zaterdag was het de bedoeling dat Maradona naar Amsterdam zou komen voor een evenement bij Ajax, maar de club is duidelijk dat de beoogde gast andere plannen heeft en alle festiviteiten zijn afgeblazen. Zondag zou Maradona een 45 minuten durend bezoek brengen aan VV Heksenberg, waarbij hij één strafschop zou nemen op Pfaff. „Ik ben blij dat de Pfaffs ertussen zitten”, zegt clubvoorzitter Henk Butink. „Daardoor denk ik toch wel dat hij komt. Ja, toch wel.”

Pfaff en Heksenberg? Dat zit zo. Toen de voormalige keeper van Bayern München hoorde van de moeilijkheden van de club – Heksenberg heeft geen eigen velden meer en speelt al jaren op die van een andere club – kwam hij begin dit jaar, op verzoek van Petermann, een peptalk houden in de kleedkamer van het eerste elftal. Hij beloofde dat hij op een dag zou terugkeren met een oude vriend. Hoewel de twee enkel kunnen communiceren per tolk, bedoelde hij niemand minder dan Diego Maradona.

Wat op dat moment een gunst lijkt, is dat niet. Ja, het is mogelijk dat de verfijnde dribbelaar van weleer Brunssum aandoet, maar los van de tonnen die de Belgen aan Maradona overmaken, moet Petermann daarvoor 37.500 euro betalen. Verdere eisen zijn er niet, behalve dat hem duidelijk wordt gemaakt dat hij het Maradona zo comfortabel mogelijk moet maken. Van Kelly Pfaff, dochter van, begreep hij dat de Argentijn zweert bij Heineken. Zoals hij ook hoort dat Maradona een voorliefde heeft voor Cubaanse Cohiba-sigaren, die oorspronkelijk alleen werden gefabriceerd voor Fidel Castro en diens partijfunctionarissen.

Petermann: „Dat is allemaal geen probleem. Zo gaat dat met sterren. Als Beyoncé rood toiletpapier wil of de Rolling Stones elf afzonderlijk per ingevlogen limousine vervoerd willen worden, zoals bij Pinkpop, dan is dat te regelen. Verschil met Maradona is dat je na al die voorzorgsmaatregelen nog steeds niet weet of hij komt. Je hoopt dat hij ervan doordrongen is dat hij het ook doet voor mensen die hij niet de rug kan toekeren.”

Ter vervolmaking van de bijzondere dag zocht Petermann nog een goed doel. Hij kwam bij Fernando Ricksen uit, de bekende Heerlense oud-profvoetballer die lijdt aan de spierziekte ALS. Een deel van het geld dat wordt opgehaald wordt geïnvesteerd in een documentaire die Ricksen ten behoeve van Stichting ALS maakt. Ricksen zei meteen ja. Toevallig was een ontmoeting met Maradona altijd een van zijn grootste wensen geweest.

Via Feyenoord kreeg Petermann de tip een verzekering af te sluiten. De Rotterdamse club had ooit vergeefs een oefenwedstrijd tegen Al Wasl gepland, waar Maradona destijds trainer was. Vandaar dat de organistor zich voor 2.000 euro heeft laten indekken. De verzekering is alleen van toepassing als Maradona bijvoorbeeld zijn enkel breekt of door ander fysiek ongemak verhinderd is. Heeft hij geen zin om te komen, dan heeft Petermann pech.

Tot zover liep alles gesmeerd. Tot het moment aanbrak dat Maradona daadwerkelijk op het vliegtuig moest stappen. Donderdag werd vanuit de entourage gemeld dat hij vrijdag zou vliegen, maar vrijdagochtend krijgt de organisatie in België een opmerkelijk verzoek uit Dubai, waar de legende woont: Maradona wil nog zeker een ton ontvangen. In een bericht aan betrokkenen wordt dat niet gemeld. „Omwille van technische problemen kon Diego Maradona niet opstijgen in Dubai”, staat daarin, met de wens om begrip. Wel kan worden gemeld dat de sjeik van Dubai is geland en dus ’s avonds aanwezig is op het feest in Antwerpen.

Ontkenning

Televisieploegen die een interview is beloofd, zijn dan al twee keer voor niks op weg naar Brussel gegaan. Producer Ivo Franklin van SBS had juist een fraai item voor ogen voor het programma Iedereen Succesvol. „Want succesvol is Maradona wel.” Hij krijgt nu een interview met Jean-Marie Pfaff, die ontkent dat hij nauw betrokken is bij de organisatie.

Jan van Beelen, degene die met zijn autobedrijf twee verlengde Rolls Royces beschikbaar had gesteld en Maradona persoonlijk zou chauffeuren, besluit zich terug te trekken. „Wij willen niet geassocieerd worden met iemand die nog even een ton erbij eist, terwijl dit ook om een goed doel gaat.’’

In Brunssum zijn nagenoeg alle vip-tickets à 175 euro zijn uitverkocht en staat de tent klaar voor een feest waar elke club in Nederland jaloers op zou kunnen zijn. Als hij komt. Een buurtbewoner die langsloopt met zijn hond tikt met zijn vinger tegen zijn hoofd, als hem wordt gevraagd of hij gelooft dat hier zondag een helikopter landt met daarin een van de beste voetballers aller tijden. „Geloof je het zelf?’’

Zaterdagochtend sms’t Christian Petermann: Maradona NIET op de vlucht naar Brussel