Het zit wel snor tussen Trump en Wall Street

Verstrengeling

Hij zou ze keihard aanpakken, de banken die ‘weggekomen waren met moord’ . Daags na Trumps overwinning blijken Wall Street en hij ineens de beste vrienden.

Er loopt op dit moment een flink aantal onbedoelde genieën rond op Wall Street. Ze voorzagen dat Hillary Clinton de verkiezingen van dinsdag zou winnen. En ze dachten dat bij een zege van Trump de koersen met tussen de vijf procent en tien procent zouden kelderen.

Dat liep anders. Clinton verloor, maar de koersen gingen, na enige verwarring, fors omhoog. En, net zoals min maal min plus is, zo kwamen de voorspellingen samen toch uit. Al een dag na de schok van de uitslag bereikte Wall Street een hoogterecord. De koe had een haas gevangen.

Vooral de financiële sector deed het al meteen uitstekend. Op woensdag steeg Morgan Stanley met 7,1 procent, Bank of America met 5,7 procent, JP Morgan Chase met 4,6 procent en Goldman Sachs met 5,9 procent.

Trump, de kandidaat die beloofde de macht van de financiers op Wall Street te breken, en juist zijn tegenstander Clinton beschuldigde te heulen met Wall Street en vooral zakenbank Goldman Sachs, blijkt opeens de lieveling van de financiële sector. De discussie over de sloop van de Dodd-Frank Act van 2010, die banken tal van de activiteiten verbiedt die leidden tot de Lehman-crisis, is al gaande. Trump zelf zei al eerder tegen de Wall Street Journal dat hij deze wet, ,,vrijwel wil ontmantelen”. Het afzwakken van de zorgplicht van banken voor hun klanten wordt ook al bediscussieerd.

Intussen wist persbureau Reuters te melden dat Jamie Dimon, de topman van de belangrijkste bank van de VS, is gepolst om minister van Financiën te worden. Misschien wil Dimon niet. In dat geval zou Steven Mnuchin, de financieel manager van de Trump-campagne als twee op de lijst staan.

Mnuchin komt van zakenbank Goldman Sachs. Dat is de voornaamste speler in een sector die volgens Trump, tijdens diens campagne, hard zou worden aangepakt omdat zij na de Lehman-crisis ,,weggekomen was met moord”. Hetgeen overigens weer haaks stond op Trumps voornemen om Dodd-Frank te ontmantelen.

De huidige topman van Goldman, Lloyd Blankfein, zei donderdagavond al dat Trump ,,goed is voor de Amerikaanse economie”. Nou ja, in ieder geval goed voor de banken. Die lijden onder de lage rentes die door de centrale bank, de Federal Reserve, worden opgelegd. En tegen die lage rentes heeft Trump zich herhaaldelijk uitgesproken. Janet Yellen, de Fed-voorzitter ,,zou zich moeten schamen” voor haar beleid, zei hij.

Presidenten laten zich zeer zelden uit over het monetaire beleid. Dat is uit respect voor de onafhankelijkheid van de centrale bank, en om verwarring en instabiliteit op de financiële markten te voorkomen. Voor Trump zal een uitzondering moeten worden gemaakt.

De termijn van Yellen loopt af in februari 2018. Er moeten de komende tijd nog minstens twee plekken in het Fed-bestuur worden opgevuld. Zelfs als Yellen haar termijn principieel zou uitdienen dan is er nu het risico dat zij door de nieuwe Trump-getrouwen in haar eigen bestuur wordt tegengewerkt.

De Duitse connectie

Wat te denken van Deutsche Bank, de Duitse bankgigant die een Amerikaanse boete van 14 miljard euro boven het hoofd heeft hangen vanwege wangedrag bij de verkoop van hypotheekleningen in de VS? De bank hoopt nu op een veel kleinere boete. Deutsche is namelijk zo’n beetje de huisbank van Trump, met volgens Amerikaanse media zo’n 360 miljoen dollar aan leningen aan zijn imperium. Pikant: het Trump-hotel dat met veel fanfare vlak voor de verkiezingen op een steenworp afstand van het Congres werd geopend, is gefinancierd met 170 miljoen krediet van Deutsche.

Dat is dus dezelfde bank die nog maandag voorspelde dat de beurzen met tien procent zouden kelderen als Trump, een van zijn grootste debiteuren, zou winnen. Het liep anders, en de champagne kon open in Frankfurt. De koerswinst van het aandeel Deutsche sinds de Amerikaanse verkiezingsuitslag: 14,2 procent.