Google: Android is juist goed voor concurrentie in EU

Technologie

Google verwerpt de klacht van de EU dat besturingssysteem Android Googles eigen apps voortrekt. Android is open, in theorie althans.

„We zijn geen bedreiging voor de concurrentie, we zijn juist goed voor concurrentie op de smartphonemarkt”, zo reageerde Google donderdag op een klacht die de EU sinds april onderzoekt.

Google dwingt telefoonfabrikanten die de downloadwinkel Play Store willen gebruiken, ook Googles zoekmachine en de Chrome-browser te installeren op toestellen. Ook wordt er druk uitgeoefend om te voorkomen dat telefoonfabrikanten eigen varianten op Android bouwen.

Volgens het Amerikaanse internetbedrijf (jaaromzet 75 miljard dollar) zijn dit ‘antifragmentatiemaatregelen’, nodig om een alternatief te bieden voor de iPhone van Apple. Te veel fragmentatie ontmoedigt ontwikkelaars om apps te bouwen. Dat heeft een negatief effect op alle Android-telefoons – en dus op de keuzevrijheid voor consumenten, aldus Google.

De Europese Commissie ziet Android (ruim 85 procent van alle smartphones) als een markt op zich, waarin Google de touwtjes in handen heeft. Na klachten van softwaremakers uit Portugal en Rusland en lobbygroep FairSearch vermoedt de EU dat Google zijn macht misbruikt.

Android is in theorie een ‘open’ systeem: elektronicafabrikanten mogen Android gratis gebruiken en aanpassen. In de praktijk van de smartphone is Googles downloadwinkel echter onmisbaar zodra een fabrikant een grote groep gebruikers wil aanspreken: zonder apps geen klanten. Zelfs een alternatieve telefoonbouwer als het Nederlandse Fairphone zwichtte voor de Google Play Store, omdat consumenten anders niet eenvoudig nieuwe software kunnen installeren.

Kars Veling van Q42, een middelgroot Nederlands softwarebedrijf, omschrijft de Play Store als het „cadeautje” waarmee fabrikanten worden verleid om ook de verplichte Google-apps te installeren. Het is een soft lock-in. De Play Store is onmisbaar om je software te distribueren – apps verspreiden via alternatieve winkels is omslachtig en tijdrovend.”

Het bundelen van apps bij een besturingssysteem is niet verboden. Maar Googles aanpak lijkt volgens de EU op de manier waarop Microsoft in het vorige decennium eigen software toevoegde aan elke Windows-pc. Machtsmisbruik, oordeelde de EU destijds.

Google vindt een vergelijking met de Windows-zaak onterecht. Google legt geen beperkingen op aan de (voor)installatie van rivaliserende apps en concurrerende software is ook eenvoudig door de gebruiker te downloaden en te installeren”, stelt Google. Veel makkelijker in de tijd van Windows Media Player, toen maar weinig mensen beschikking hadden over een breedbandverbinding.

Voorgeïnstalleerde Google-software, zoals Gmail, Chrome en YouTube, is te verwijderen. Ook de standaard Google-zoekmachine laat zich wijzigen. Maar het gros van de gebruikers zal voor de makkelijkste weg kiezen en voorgeïnstalleerde apps gebruiken.

Op Samsung na laten veel telefoonfabrikanten de alternatieve apps en downloadwinkels vallen. Zo beginnen Android-telefoons meer en meer op elkaar te lijken.

Nog gaat de integratie van apps en besturingssysteem Google niet ver genoeg. Het bedrijf bouwde een eigen telefoon – de Pixel – waarin de inbreng van de hardwareleverancier is teruggebracht tot nul.

Na dit antwoord van Google is het wachten op een nieuwe reactie uit Brussel. Vorige week tekende Google protest aan tegen de beschuldiging dat het zijn eigen prijsvergelijkersdienst voortrekt.