Elias van de VVD-kieslijst af en vraagt waarom

VVD

Kamerlid Ton Elias protesteert tegen zijn verwijdering van de kieslijst. Volgens hem hecht de VVD-top teveel aan de media-aandacht voor Kamerleden.

Foto ANP

Nooit kreeg hij te horen dat hij niet goed genoeg functioneerde. Toch vroeg het partijbestuur aan VVD’er Ton Elias of hij zich wilde terugtrekken als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daar is Elias „verbijsterd” over. Hij schreef een brief aan het partijbestuur waarin hij om uitleg vraagt.

Vrijdag maakte de VVD de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2017 bekend. Veel van de zittende Tweede Kamerleden keren niet terug. Sommige besloten zelf dat ze niet verder wilden, anderen kregen te horen dat ze zich moesten beraden of ze zich wel moesten aanmelden als kandidaat.

Ton Elias wil dus wel, maar mag niet. Hem is afgelopen maandag te verstaan gegeven dat hij zijn Kamerlidmaatschap goed uitvoert, maar dat hij „tegelijkertijd ‘veel vijanden in de partij’ had”, schrijft hij in een brief aan partijvoorzitter Henry Keizer. „Aanvullende inhoudelijke argumenten ontbraken”, schrijft Elias.

Hij wil van de selectiecommissie horen waarom hij de kans niet krijgt om „me nogmaals met verve en resultaat in te zetten voor de publieke zaak”. En waarom er geen mogelijkheid bestaat om in beroep te gaan tegen het besluit. Ja, hij is vaak kritisch, schrijft Elias. Dat is toch je taak als volksvertegenwoordiger, vindt hij: „Dit is de tegenspraak die de VVD propageert en waar de VVD mee groot geworden is.”

Volgens een woordvoerder van het partijbestuur staat het besluit om Elias niet op de kandidatenlijst te zetten, vast. Het is volgens de regels van de partij ook niet meer te veranderen, zegt die. „Zijn teleurstelling is begrijpelijk.”

Ton Elias is nu woordvoerder media en luchtvaart in de Tweede Kamer. Hij zat ook in de parlementaire enquêtecommissie over de hogesnelheidstrein Fyra en was voorzitter van de ICT-onderzoekscommissie. Volgens Elias hecht de VVD-top te veel belang aan hoeveel media-aandacht een Tweede Kamerlid weet te krijgen.

In de top-twintig van de lijst staan vijf nieuwelingen. Mark Rutte voert de lijst aan, daarna komt huidig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) was in 2012 de nummer 2 achter Rutte, maar zij heeft nu bedankt.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is één van de nieuwelingen, hij staat op zes. En de hoogste nieuwkomer is Dennis Wiersma. Hij staat op plek elf, is 28 jaar en was voorzitter van FNV Jong.

Andere namen die opvallen en een verkiesbare plaats hebben: Bente Becker, nu assistent van minister Henk Kamp, zij staat op plaats veertien. Op zestien staat Sophie Hermans, de politiek assistent van premier Rutte. Dilan Yesilgöz, Amsterdams gemeenteraadslid, staat op plek negentien.

Van flink wat zittende Tweede Kamerleden was al bekend dat ze stoppen. Oud-staatssecretaris Fred Teeven en ex-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gaan niet opnieuw op de lijst. Ook een minder bekend Tweede Kamerlid als Joost Taverne stopt – hij is door de selectiecommissie afgewezen. Taverne stemde vorig jaar als enige VVD’er tegen het extra financiële steunpakket voor Griekenland.

    • Annemarie Kas