Een hologram om mee te kletsen

Techniek

Harper is een hologram. Als je hem een vraag stelt, antwoordt hij. Zo praten we over enkele jaren misschien met onze computer.

Soms lijkt het alsof je met de computer kan praten. Je kan bijvoorbeeld opdrachten geven aan je iPhone, dankzij het programma Siri. En als je Siri een vraag stelt, krijg je antwoord. Wel vaak een raar antwoord. Vraag je ‘wat is de zin van het leven?’, dan zegt Siri: „Tot nu toe wijst alles op chocola.”

Daaraan zie je dat je nog niet echt een gesprek kan voeren met de computer. Maar stel dat je op je smartphone uitgebreid aan het chatten bent. En dat jij zeker weet dat je praat met een mens, maar dat je in werkelijkheid antwoord krijgt van een computer. Dan kan de computer praten als een mens.

„Zover is het nog niet, maar het gaat wel komen”, zegt Johannes Theuns (20), student aan de Universiteit Twente. „En als het zover is, verandert er heel veel. Je hebt dan geen mensen meer nodig bij de klantenservice van een bedrijf, en leraren worden misschien wel vervangen door een computer.”

Johannes en drie andere studenten willen ons daarop alvast voorbereiden. Hoe? Met Harper. Harper is een hologram, een figuur van geprojecteerd licht. Hij ziet eruit als een wezen uit een sciencefiction-film. En je kan met hem praten. Nou ja, niet echt. Je kan hem vragen stellen en dan krijg je antwoord van een student, die verstopt zit achter Harper. Maar dat weet je niet. „Zo kun je ervaren hoe het is om met een computer te praten”, zegt Johannes.

Harper heeft al een paar keer opgetreden bij evenementen. „Mensen stellen dan simpele vragen als ‘hoe gaat het?’, maar ook lastige als ‘kun je liefhebben?’”, vertelt Johannes. Volwassenen vinden het vaak een beetje beangstigend, kinderen vinden het vooral leuk. Die vinden het normaal dat je met een computer praat.”
    • Karel Berkhout