Dumoulin voor derde keer wielrenner van het jaar

Olympisch kampioen op de weg, Anna van der Breggen, werd gehuldigd als beste renster van het jaar.

Tom Dumoulin won de Gerrit Scholte Trofee tijdens het wielergala in Autotron Rosmalen. Foto Marco de Swart/ ANP

Tom Dumoulin is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de beste wielrenner van Nederland. Hij ontving vrijdagavond tijdens het wielergala in het Autotron Rosmalen de Gerrit Schulte Trofee.

Twitter avatar wielergala Nationaal Wielergala Beste wielrenner van het jaar 2016: @tom_dumoulin (@GiantAlpecin)! #Wielergala https://t.co/6R6OHWbOKw

Mooie overwinningen, maar ook teleurstellingen

Het afgelopen wielerseizoen had twee gezichten voor Dumoulin. Hij won in Nederland een tijdrit in de Giro d’Italia en droeg de roze leiderstrui, maar moest uiteindelijk afstappen vanwege een zitvlakblessure. Met weinig verwachtingen begon hij aan de Tour de France, in de sterkste ronde van het jaar liet de Limburger zien hoeveel talent hij heeft.

Hij won opnieuw een tijdrit en pakte een zeer mooie overwinning in een bergrit. Uiteindelijk eindigde de Ronde van Frankrijk ook in een teleurstelling; hij stapte af na een val. Daardoor kon Dumoulin zich niet optimaal voorbereiden voor zijn grootste doel van het seizoen: de Olympische tijdrit in Rio. Tot zijn grote verdriet won hij zilver. De gouden medaille ging naar de Zwitser Fabian Cancellara.

In totaal waren er twaalf renners genomineerd, onder wie Robert Gesink (won etappe in Tour de France), Steven Kruijswijk (lange tijd klassementsleider in de Ronde van Italië), Wout Poels (won klassieker Luik-Bastenaken-Luik en was meesterknecht van Tour de France-winnaar Chris Froome) en BMX’er Jelle van Gorkom (won een zilveren medaille in Rio).

Anna van der Breggen en Sam Oomen

Bij de vrouwen ging de Keetie van Oosten-Hage Trofee naar Olympisch kampioen in de wegwedstrijd Anna van der Breggen. Zij werd dit jaar ook Europees kampioen. Grootste concurrent voor de prijs was baanrenster Ellis Ligtlee, winnaar van de gouden medaille in Rio op keirin. Vorig jaar was Van der Breggen ook de beste renster van het jaar.

Sam Oomen won de Gerrie Knetemann Trofee voor talent van het jaar. De ploeggenoot van Dumoulin bij Gaint-Alpecin won in zijn eerste jaar als professioneel wielrenner de Ronde van Ain.

    • Huib de Zeeuw