Demonstranten tegen Trump: ‘Wij zijn geen slechte verliezers’

Voor de Trump Tower in New York, en in veel andere Amerikaanse steden, wordt gedemonstreerd tegen Trump. De angst voor de toekomst is groot.

Anti-Trump demonstranten verzamelden zich voor het Witte Huis na de verkiezing van Trump tot nieuwe president.
Anti-Trump demonstranten verzamelden zich voor het Witte Huis na de verkiezing van Trump tot nieuwe president. Foto Kevin Lamarque/AFP

„Wij verwerpen de nieuwe president”, scanderen de pakweg vierhonderd demonstranten tegenover Trump Tower op Fifth Avenue in New York. Voor de tweede dag op rij staan ze hier om hun onvrede met de verkiezingsuitslag duidelijk te maken. Ook in andere grote Amerikaanse steden zoals Chicago, Los Angeles en Seattle zijn duizenden mensen op de been om tegen de nieuwe president te protesteren.

„Betaal je belastingen”, schreeuwt Monica Rizzo (53) mee met de boze menigte terwijl ze omhoog kijkt naar de glanzende zwarte toren waar de nieuwe leider van de vrije wereld nu nog woont. „Ik heb vier dochters tussen de twintig en 27 jaar oud. Het beangstigt me dat een seksueel roofdier als Trump president kan worden”. De vrouwonvriendelijke retoriek van de zakenman in de afgelopen negentien maanden en het uitlekken van geluidsopnames uit 2005 waarin hij praat over aanranding van vrouwen, hebben haar diep geraakt.

Tekst gaat verder na de video:

Dinsdag was Rizzo nog een leraar op een middelbare school in New York, welke wil ze niet zeggen, maar woensdagochtend diende ze haar ontslag in na het horen van het verlies van Hilary Clinton. „Ik geef les aan kinderen uit kansarme gezinnen. Na de verkiezing van Trump kan ik het niet meer over mijn hart verkrijgen om ze bij te brengen dat ze zich moeten gedragen en conformeren aan de maatschappelijke waarden en normen. Deze kinderen horen nu op straat barricades in de fik te zetten.”

In haar nette zalmroze regenjas deint Vanessa Alvarado (35) voorzichtig mee met de zingende menigte. Zachtjes praat ze mee met de leuzen van de menigte.

„Ik hoop dat wij hier mensen kunnen verenigen tegen Trump. Het verandert niets aan het feit dat hij verkozen is, maar misschien zorgen we ervoor dat hij ons land niet verknalt.”

Trump terug op Twitter

Trump kreeg donderdagnacht kennelijk weer de controle over zijn Twitter-account terug en reageerde op de demonstraties. ‘Net een zeer open en succesvolle verkiezing achter de rug’, schrijft hij. ‘Nu protesteren professionele demonstranten, opgehitst door de media, voor de deur. Erg oneerlijk!’

In de laatste dagen van de campagne werd zijn grootste en meest zelfdestructieve wapen afgenomen door zijn medewerkers. Na zijn vriendschappelijke ontmoeting met president Barack Obama op donderdag toont hij zich weer van zijn meest Trumpiaanse kant.

Dinsdagnacht stond op deze plek nog een blanke menigte met rode Make America Great Again petjes. Nu staan hier tongzoenende lesbiennes, immigranten, jonge vrouwen met ‘Pussy Grabs Back’-borden en boze ouderen. Met het vertrek van zijn aanhangers voor de deur, lijkt ook de verzoende toon van de ‘president-elect’ verdwenen te zijn die Amerikanen – Democraat en Republikein - weer moet verenigen.

„Als Mexicaanse immigrant ben ik erg bang voor wat er gaat komen. Ik vrees voor mijn familie hier die opeens uitgezet zou kunnen worden”, zegt Alvarado. De kers op de taart, of eigenlijk de laatste klap in het gezicht, is voor Alvarado Trumps vrouwonvriendelijkheid.

De klinische onderzoeker bij het Mount Sinai ziekenhuis in New York kan er niet bij dat de helft van de Amerikanen achter zo iemand kon staan. Trump sleepte met overweldigende steun van niet-universitair opgeleide blanke kiezers buiten grote steden zijn electorale winst binnen. Alvarado:

„Dat deze verwaarloosde groep boos is, snap ik. Maar hoe konden zij kiezen voor iemand die geboren werd met een zilveren lepel in de mond en helemaal niks weet van besturen in tegenstelling tot de andere kandidaat, die de afgelopen jaren keihard heeft gewerkt voor het Amerikaanse volk?”

Door de menigte voor de Trump Tower loopt ook de Afro-Amerikaanse Malcolm Dewey. De veertigjarige kok uit Queensbridge klampt iedereen die hem aankijkt aan voor een pittige discussie. „Toen ik zag dat mensen hier stonden te protesteren, moest ik hierheen komen. Trump heeft gewonnen. Deze mensen hebben het maar te slikken”. De alcohol is duidelijk te ruiken in zijn adem. „Dit zijn allemaal losers: Slechte verliezers.

Andere Republikein wel okay

Zo zien de demonstranten zichzelf niet. Ieder andere Republikein hadden ze willen accepteren als president, benadrukken ze stuk voor stuk. „Hoe vaak ik wel niet heb gestemd op een kandidaat die verloor”, glimlacht Rizzo.

„En elke keer was dat pijnlijk maar had ik wel altijd het gevoel dat het land vooruit bleef gaan. Dit keer vrees ik dat dit het einde inluidt van het Amerikaanse experiment.”

In Californië probeert de Yes California Independence Campaign om bij de tussentijdse verkiezingen in 2018 de kwestie van afsplitsing van de Verenigde Staten aan de kiezer voor te leggen.

Dat vindt Alvarado wel erg radicaal. Volgens haar kan Trump niet anders dan compromissen sluiten met Democraten in Washington om alle Amerikanen binnen de boot te krijgen. „Hij moet bijvoorbeeld racisme in dit land dan wel keihard veroordelen”. De vraag is alleen of Trump daar na negentien maanden van versluierde boodschappen over criminele Mexicanen en Afro-Amerikaanse verkiezingsfraudeurs gehoor aan wil geven.