Longreads

De zelfsabotage van Venezuela: van veelbelovend naar compleet gefaald

Een longread van de New Yorker waarin wordt uitgelegd hoe Venezuela binnen een halve eeuw van veelbelovend land tot gefaalde staat is verworden.

Student tijdens een demonstratie tegen de zittende president Maduro in Caracas op 10 november. Foto: Alejandro Cegarra / AP)

Ooit het rijkste land van Zuid-Amerika, heeft Venezuela nu het hoogste inflatiecijfer ter wereld. Ondanks de enorme olievoorraden die het land rijk is, leeft de bevolking in extreme armoede. Twee miljoen jongeren worden met een enkeltje op het vliegtuig gezet door hun ouders, om elders een beter bestaan op te bouwen. Nergens worden er meer geweldsincidenten gepleegd dan in Venezuela.

Hoé heeft het kunnen gebeuren dat het veelbelovende Venezuela is veranderd in een staat die compleet heeft gefaald? Auteur William Finnegan geeft antwoord op deze vraag. In The New Yorker schetst hij een bijzonder aangrijpend beeld van ‘de staat Venezuela’.

Lees ook In Venezuela is vrijwel alles op

Finnegan neemt de lezer mee in het verhaal van een land dat al decennialang achteruit gaat. In de strijd van burgemeesters tegen de grootschalige armoede, weet het militaire staatsapparaat dit structureel juist meer in de hand te werken. Finnegan brengt dit uiterst gedetailleerd in beeld met behulp van anekdotes uit verschillende lagen van de samenleving. Door het verhaal te vertellen van zowel de taxichauffeur als de burgemeester van de hoofdstad Caracas, slaagt Finnegan er in een absurd verhaal, dat zich duizenden kilometers verderop afspeelt, dichtbij te brengen.

Een bijzonder sterke en dappere prestatie van de auteur. Tijdens de demonstratie tegen de zittende president Maduro in september dit jaar, zag Finnegan hoe andere journalisten en fotografen hardhandig werden opgepakt en in busjes werden meegenomen door de lokale autoriteiten. Is er nog kans op verbetering voor het land? Bij diezelfde demonstratie leest Finnegan op veel protestborden “Sí, hay futuro.” Ja, er is een toekomst.

Lees hier Venezuela a Failing State van William Finnegan (10.598 woorden, 43 minuten)