Opinie

    • Paulien Cornelisse

Chocoladecroissant

pauliencornelisse0

Toen het nieuws uit Amerika net binnen was, zat ik in een koffietentje en probeerde alles op te lossen door een chocoladecroissant te eten. Een tafeltje verderop was er toevallig een soort coachingsgesprek gaande tussen een oudere vrouw en een jongere vrouw. „Jíj bent de baas”, zei de oudere vrouw, „en je mag natuurlijk heus wel naar anderen luisteren. Maar jíj staat aan het roer. Dus jíj beslist.”

Wat de jongere vrouw zei, hoorde ik niet, maar ik denk dat ze dingen tegenwierp als „maar moeten de dingen ook niet in overleg gebeuren?” Want de oudere vrouw bleef benadrukken: „Nou, práten mag wel, maar jíj bent de baas. Niet iemand anders.”

Ik vond het dapper om daar op die dag nog zo hartgrondig in te geloven. Als een vrouw al niet mag winnen van een totale gek, van wie dan wel? Een boom?

Ik miezerde: misschien blijft Trump nu wel acht jaar aan de macht. Daarna gaan de Democraten natuurlijk nooit meteen weer een vrouw naar voren schuiven, gezien de resultaten uit het verleden. Dus komt er een Democratische man aan de macht, misschien ook wel weer acht jaar. Daarna weer acht jaar een Republikein, en laten we er voor het gemak van uitgaan dat dat weer een man is. Pas daarna kunnen de Democraten het misschien aan om het weer eens met een vrouw te proberen. Dat is dan in 2040. When I’m sixty-four.

Natuurlijk: iedereen die iets voorspelt zegt maar wat, dat is sinds deze Amerikaanse verkiezingen duidelijker dan ooit. Dus ook mijn voorspelling is meer een weerslag van een stemming dan een vooruitziende blik. En ook: misschien was het niet eens het feit dat ze een vrouw was, maar dat ze establishment was. Allebei opbeurend bedoelde, maar verder deprimerende gedachten. (Ook gehoord: „Misschien is de volgende Mark Rutte wel een vrouw!” Wat meteen verontrustende beelden bij mij oproept.)

De vrouwen aan het tafeltje verderop zaten heel lang en heel intens te praten over de machtskwestie op de werkplek. De jongere vrouw zag ik van achter steeds knikken met haar hoofd. Ze begreep wat in theorie de bedoeling was, maar ze voelde het niet.

    • Paulien Cornelisse