Egypte ontvangt eerste miljarden van het IMF

Het bestuur keurde het voorstel goed om gefaseerd een bedrag van 12 miljard dollar over te maken.

Mensen lopen door de straten van Kairo. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag het plan goedgekeurd over miljardensteun aan Egypte. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om een bedrag van 12 miljard dollar (11 miljard euro) over een periode van drie jaar.

De centrale bank in Egypte heeft vrijdag de eerste 2,75 miljard dollar (1,84 miljard euro) ontvangen. Het miljardenbedrag gaat gepaard met een uitgebreid hervormingsprogramma. Een speciale IMF-delegatie onderhandelt al sinds juli over de voorwaarden van de staatssteun. In augustus bereikte het IMF het eerste akkoord, maar dat moest nog goedgekeurd worden door het bestuur van de organisatie. Dat is dus nu gebeurd.

Voorwaarden voor de miljardensteun zijn hervormingen die het land door moet voeren om de sociale voorzieningen in het land te verbeteren. Zo moet door het begrotingstekort te verkleinen de positie van de Egyptische munt verbeteren en de banengroei gestimuleerd worden.

Egypte heeft beloofd meer belasting te innen en uitgaven te verminderen. Het land zal subsidies op brandstof verlagen, zodat de investeringen in infrastructuur, onderwijs en sociale voorzieningen uitgebreid kunnen worden.

Lees ook: In Egypte dreigt een suikerrevolte

Opstand

Egypte is met bijna 90 miljoen inwoners het meest bevolkte land van de Arabische wereld. De economie van het land kampt met problemen sinds de opstand in 2011 die leidde tot het aftreden van president Hosni Mubarak. De inwoners hebben te maken met hoge inflatie, een tekort aan buitenlandse valuta, minder toerisme en dalende investeringen.

Door de slechte economische status van het land, stond vrijdag ook de oproerpolitie weer in de straten van Kairo. Op sociale media wordt namelijk al maanden opgeroepen om de straat op te gaan om onvrede te uiten op de overheid.

Nu de verlaging van de subsidie op brandstof eerder deze week is ingegaan, lopen de spanningen op en neemt de oproerpolitie het zekere voor het onzekere: in Kairo bepalen pantservoertuigen bewapend met traangaskanonnen het straatbeeld.

    • Maarten Back