Opinie

    • Coen Teulings

... bekommerde ik mij eerst om Californië

Ik geef het toe Trump, je hebt me de eerste uren na je verkiezing al verrast. Waar Theresa May na haar ambtsaanvaarding olie op het vuur gooide, wierp jij die op de golven. Verzoenend was je. Je zei dat je de Amerikaans infrastructuur op de schop zou nemen. Dat lijkt me goed, want die kan best een likje verf gebruiken.

Net als Ronald Reagan trek je je weinig aan van 3 procent normen waar Europa de mond vol van heeft. Met de huidige lage rente lijkt me dat geen probleem. De wereldhandel zal onder jouw bewind niet gedijen, maar dat wisten we.

Ik heb twee zorgen. Ten eerste, hoe ga je om met Californië? Die liberals hebben massaal op Clinton gestemd. Maar zij hebben gebracht waar de wereld Amerika om bewondert en benijdt: Apple, Google en Facebook. Zonder hen gaat het niet.

Ten tweede, wat doe je als je je zin niet krijgt, van de rechter of in het Congres, van je eigen partij? Respecteer je dan de rule of law en de democratische instituties? Of lap je ze aan je laars? Ik ben benieuwd, maar – in alle eerlijkheid – niet zonder zorgen.

    • Coen Teulings