Noodverordening tijdens Sinterklaasintocht Maasssluis

Minister Asscher vindt het een ‘schande’ dat komende zaterdag bij de landelijk intocht van Sinterklaas zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Veiligheidsmaatregelen in Maassluis voor de landelijke Sinterklaasintocht van aanstaande zaterdag. Foto Jeroen Jumelet/ ANP

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Maasssluis geldt er vanaf zaterdagmorgen 03.00 tot zondag 03.00 een noodverordering. Dat is na overleg besloten tussen de politie, burgemeester en Openbaar Ministerie, zo meldt ANP.

Met deze maatregel mag de politie preventief fouilleren en kan het makkelijker groepen mensen oppakken die de openbare orde willen verstoren. De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben al laten weten dat ze willen demonstreren.

Twitter avatar Gem_Maassluis Gemeente Maassluis Burgemeester Haan: Het allerbelangrijkste is dat de kinderen die zaterdag Maassluis bezoeken een leuke dag hebben” https://t.co/ZUi239uBrW

Asscher vindt streng beveiligde intocht Sinterklaas een “schande”

In de Zuid-Hollandse stad Maasssluis zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden er toegangshekken geplaatst en gaan beveiligers de tassen van de bezoekers controleren. Ook is er extra politie op de been.

Minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) vindt het “bizar” en een “schande” dat zulke zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn, zo liet hij vrijdag weten. De vicepremier heeft geen goed woord over demonstranten die het kinderfeest willen verstoren. Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de pieten bent, “je houdt je handen thuis”.

Twee mannen opgepakt vanwege uitingen op social media

Op vrijdagochtend heeft de Rotterdamse politie twee mannen aangehouden vanwege “opruiende teksten” op social media over de intocht van Sinterklaas.

Het gaat om een 26-jarige man uit Utrecht en een 57-jarige man uit Amsterdam. Beide mannen zitten vast voor onderzoek. Het gaat om een voor- en een tegenstander van Zwarte Piet. Vanwege de hoog oplopende discussie over Zwarte Piet monitort de politie “verschillende informatiestromen, waaronder op sociale media”. Bij bedreigende of opruiende berichtgeving start de politie een onderzoek.

    • Huib de Zeeuw