Zeker 2 doden bij aanslag Duits consulaat Noord-Afghanistan

Ook raakten zestig mensen gewond. Een Talibaanstrijder bracht een auto bij het consulaat tot ontploffing.

Een overdekte hal in de stad Mazar-i-Sharif.
Een overdekte hal in de stad Mazar-i-Sharif. Foto Farshad Usyan / AFP

Het Duitse consulaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif is donderdag opgeschrikt door een bomaanslag. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen en zestig mensen gewond geraakt, aldus persbureau AFP.

Bij de zelfmoordaanslag reed iemand met een auto gevuld met explosieven tegen de muur van het pand van het Duitse consulaat. Daarop ontplofte de auto. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist, zo meldt onder meer het Duitse boulevardblad Bild.

Volgens ooggetuigen werden kort na de explosie schoten gehoord in de buurt van het consulaat. Een gevecht zou nog steeds gaande zijn, aldus de Duitse ambassadeur in Afghanistan. Ruiten in de directe omgeving zijn door de kracht van de explosie gesprongen.

Tekst loopt door onder tweet.

Twitter avatar ehsan_af Ehsan The Blast was so stong that broke glasses of all buildings in the city # Mazar explosion https://t.co/xn2YAvkHUN

NAVO-missie

De NAVO is een onderzoek gestart naar de aanslag. Mazar-i-Sharif is met circa 700.000 inwoners de derde stad van het land. Duitsland heeft in Afghanistan 938 soldaten gestationeerd die onderdeel uitmaken van een NAVO-missie.

De Talibaan hebben de aanslag gepleegd vanwege de westerse luchtaanvallen op gebieden van de terreurbeweging in de aangrenzende provincie Kunduz. Bij een aanval door de Verenigde Staten in Kunduz vielen vorige week nog dertig burgerslachtoffers.