Voorwaardelijke taakstraf voor schietende agent

Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de 35-jarige Michel P. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag.

Foto ANP

De Haarlemse rechtbank heeft politieagent Michel P. een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd nadat hij vorig jaar schoot op een auto. Dat meldt de rechtbank. In het centrum van Haarlem wilde de politie een auto en de inzittenden stoppen voor een controle. De bestuurder gaf echter gas en reed op de politieman in. P. ontweek de auto en vuurde op de wagen om de bestuurder tot stoppen te dwingen.

Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de 35-jarige Michel P. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, ondanks dat hij zijn wapen in principe mocht gebruiken.

De agent mikte op de banden, maar zijn kogel verbrijzelde het achterraam van de auto en verliet het voertuig op stuurhoogte via de voorruit. De rechtbank:

“Omdat de man probeerde weg te komen en verdacht werd van een strafbaar feit, had de agent in beginsel ook het recht zijn vuurwapen te gebruiken. Maar aan dat recht zitten wel beperkingen, bijvoorbeeld als de aanhouding op een andere manier kan worden bereikt.”

Met het Openbaar Ministerie is de rechtbank van mening dat P. op de bewuste dag gezien de situatie naar een veel te zwaar middel heeft gegrepen en was het “enkel aan geluk te danken” dat de wegrijdende bestuurder, de 43-jarige Norayr B. uit Heemstede, niet dodelijk werd geraakt.

B. raakte gewond aan zijn been, waarschijnlijk door een deel van de kogel. De agent moet ook een bedrag van 1.000 euro immateriële schade betalen aan de man:

“De betreffende man bleek achteraf kwetsbaar door ervaringen uit het verleden en heeft sinds het schietincident last van teruggekeerde psychische problemen.”