Vogelgriep

Ophokplicht voor pluimvee uit voorzorg

In heel Nederland geldt een ophok- en afschermplicht voor pluimvee dat commercieel gehouden wordt. Staatssecretaris Van Dam (Landbouw, PvdA) kwam woensdagavond met deze maatregel, die geldt voor alle vogels die gehouden worden voor de productie van vlees, eieren en andere producten. Ook in delen van Duitsland moet pluimvee binnen worden gehouden. Het gaat volgens Van Dam om een voorzorgsmaatregel die moet voorkomen dat bedrijven besmet raken met vogelgriep. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland zijn onlangs wilde vogels aangetroffen met het vogelgriepvirus. Het gaat om het type H5N8. Voor commercieel gehouden pluimvee is dit besmettelijke virus dodelijk. Ook in Monnickendam werd woensdag vermoedelijk vogelgriep aangetroffen bij dode watervogels. Die vogels worden op dit moment onderzocht. Vogelgriep kan door wilde vogels verspreid worden tijdens de vogeltrek. Van Dam roept pluimveehouders op extra hygiënemaatregelen te nemen. Zo moeten bezoeken aan hun bedrijven tot een minimum worden beperkt. (NRC)