Recensie

Verkeerde knop gedrukt? Boem!

Spelinzicht

Met de feestdagen in aantocht bespreekt Lucas Brouwers diverse spellen. Deze week: Keep Talking and Nobody Explodes.

Waarnaar snakt een mens na een dag vol vertraagde treinritten, uitgelopen besprekingen en gemiste targets? Naar echte tijdsdruk. Naar totále verwarring. Naar een verhitte schreeuwpartij. Kortom: naar een potje Keep Talking and Nobody Explodes.

Keep Talking and Nobody Explodes is het meest stressvolle spel dat ik ken. Spelers moeten gezamenlijk een bom ontmantelen terwijl een klok onverbiddelijk aftelt. Hoe dichter bij de nul, hoe groter de hectiek aan tafel. Én hoe groter de euforie als de bom uiteindelijk onschadelijk is gemaakt. Én hernieuwde energie als de bom wel afgaat.

Voor het spel is een laptop nodig. Eén speler zit achter het scherm. Hij of zij ziet een klassieke kofferbom met draadjes. Knopjes. Bliepende lampjes.

Wat te doen? Welk draadje moet worden doorgeknipt en welke knop worden ingedrukt?

Die cruciale kennis heeft dus de rest van de groep. Alleen: die kennis zit verstopt in een bewust verwarrende papieren handleiding. Voorbeeldje. Over knoppen staat in die handleiding onder andere: „Als de knop rood is en de tekst op de knop is Hold, druk dan de knop in en laat meteen los. Als de knop blauw is en de tekst Abort, houd de knop dan ingedrukt en lees verder bij ‘het loslaten van een ingedrukte knop’.”

U begrijpt het al. Er zullen bommen ontploffen. Zeker de eerste paar keer zullen spelers worstelen met de handleiding, de bom en vooral met elkaar.

In zo’n avondje bommen demonteren gebeurt er iets bijzonders. Bomontmantelaar en bommenkenner groeien naar elkaar toe. Ze ontwikkelen een taaltje. Een onderlinge code. „Ik zie twee knoppen, een Harry Potter-bliksem en een O met een piemeltje.” „Oké, druk dan op de O.” „Goed!” „Yes!”

Het knappe is dat het spel je na een succesvolle samenwerking een iets moeilijkere bom aanbiedt, eentje die je net aankan – denk je. Boem!

Keep Talking and Nobody Explodes is een blijvertje. Ik draag de papieren bomhandleiding voortaan standaard mee in mijn rugzak. Je weet maar nooit.

Keep talking and nobody explodes, Steel Crate Games, ca. 15 euro, voor Windows en Mac.
    • Lucas Brouwers