‘Veel meer bruine dan zwarte schmink’

Omzetcijfers groothandel

ANP

ANP

Veel Pieten zijn dit jaar minder zwart. Ze zijn bruin. „We verkopen véél meer bruin dan zwart”, zegt Ben Lutgens, mede-eigenaar van de Schminkspecialist, een groothandel en webshop uit Weert. Gemeenten en verenigingen bestellen dit jaar meer schmink dan gebruikelijk, stelt Lutgens, die dat toeschrijft aan het Pietendebat. „Misschien dat mensen er juist tegenin willen gaan.” Maar werd voorheen vooral „heel donkerbruin” of „gewoon zwart” besteld, „al was het maar om herkenning te voorkomen”, dit jaar gelden de bestellingen vooral de donkerbruine kleur N3 en de bruine kleur N2: de „traditionele pietenkleur zoals die op televisie wordt gebruikt”.

Volgens Caroline Bartholomeus, directeur van schminkgroothandel Noddies uit het Brabantse Westerhoven, is er „al een paar jaar” sprake van een trend van zwart naar bruin. Ook Noddies kocht vooral de beide kleuren bruin in. „We zaten wat dat betreft goed”, want steden en comités hebben voor de intochten vooral gekozen voor „een vriendelijke kleur bruin”, zegt ze. Toch moet de grote verkooppiek nog volgen, zegt Bartholomeus. „Dus ik moet een slag om de arm houden. En zojuist kregen we uit een dorp weer een grote bestelling voor zwart.”

Afwachten

Andere schminkwinkels, zoals Magic Art in het Brabantse Son en Breugel, melden dat veel klanten afwachten hoe Piet er op tv uitziet. Een aantal sinterklaascomités wil het feest ook anderszins van eventuele aanstootgevende aspecten te ontdoen.

Zoals de stichting Sinterklaascomité Zaanstad, dat volgende week een feest organiseert. Een piet „draagt geen gouden oorringen” en heeft „geen dik aangezette rode lippen”. En hij is bruin. „Dat doen we al zestien jaar”, zegt een woordvoerder. „We willen niemand kwetsen. We willen beschaafd zijn.”

    • Arjen Schreuder