Veel latino’s geven Trump gelijk

Maandag stond het nog vast: latino’s zouden massaal stemmen en zouden Clinton logischerwijs een zet in de rug geven. Geen van die twee aannames bleek te kloppen.

Foto AFP

Justin Taylor (24) heeft een Mexicaanse moeder en een grootmoeder die als illegale immigrant naar de VS kwam. Een deel van de familie woont nog altijd in Mexico. Als latino ‘millennial’ past hij, kortom, mooi in het profiel van de ideale Hillary Clinton-stemmer.

Maar de wegwerker uit plattelandsgemeente Somerton, Arizona stemde dinsdag op Donald Trump. Niet dat hij zichzelf als conservatief beschouwt; Taylor noemt zich onafhankelijk en zo ziet hij de gekozen president ook. „Ik ben het niet met alles eens, maar hij zegt dingen die waar zijn. Sommige illegalen zíjn misdadigers en verkrachters”, zegt Taylor, verwijzend naar een omstreden opmerking van Trump.

„De drugs en gewapende bendes die uit Mexico binnenkomen zíjn een gigantisch probleem, dat weet je als je hier in het zuiden woont.”

Maandag stond het nog vast: latino’s zouden massaal stemmen en zouden Clinton logischerwijs een zet in de rug geven. Geen van die twee aannames bleek te kloppen. Hoewel de meeste Spaanstalige Amerikanen nog altijd Democratisch kozen, kwam minder dan de helft van deze groep opdagen. En de boodschap van Trump sloeg óók aan binnen de minderheid. Uit de exit-polls blijkt dat Trump meer latino’s overtuigde - 29 procent - dan de Republikein Mitt Romney in 2012, die 27 procent van de latinostemmen kreeg.

De Mexicaanse Californiër Uriel Jimenez (27) is een van hen. Als traditionele katholiek en zelfstandig ondernemer met een hondentrainingbusiness lag het voor de hand om Trump te steunen. „Het is vreemd dat ze verwachten dat je op een bepaalde manier stemt wegens je kleur of moedertaal”, zegt hij. Hij is niet heel enthousiast over Trump en „zijn gigantische ego”. Maar Clinton vertrouwt hij niet. Jimenez is bovendien tegen abortus.

„Dat maakte de beslissing vrij makkelijk.”

Met meer dan 56 miljoen inwoners zijn latino’s de grootste minderheid: bijna 18 procent van de bevolking. In de westelijke en zuidwestelijke staten is dit percentage nog veel hoger. Het dagelijks leven in Los Angeles en Phoenix is ondenkbaar zonder de Spaanse taal, Zuid-Amerikaanse muziek, Mexicaans eten en arbeid van illegale arbeiders. Maar landelijk was slechts 11 procent van alle kiezers latino. De groep ‘presteert’ bij verkiezingen consequent beneden haar potentieel, hoewel de stemlokalen in staten met veel latino’s ook instructies in het Spaans beschikbaar hadden om de deelname van latino’s te stimuleren.

Van hen die wel op kwamen dagen stemde een kwart tot een derde niet op Clinton. Wellicht had dat te maken met een ongemakkelijk feit over de regering-Obama: nooit eerder werden er, stilletjes maar onverbiddelijk, zo veel niet-gedocumenteerde immigranten gedeporteerd als de afgelopen jaren. „Dat weet niemand in onze gemeenschap. Maar het is wel zo. Ik vind het goed. Trump wil eveneens de foute elementen deporteren”, zegt Jimenez.

Het amnestie-programma (DACA) voor de minderjarige kinderen van illegalen werd toegejuicht onder veel latino’s, toen Obama het in 2012 invoerde. Maar het Hooggerechtshof schrapte dit jaar pogingen om die regel uit te breiden naar hun ouders. Trump en het Republikeinse Congres zullen een einde proberen te maken aan DACA.

Lees ook: 25 vragen over het presidentschap van Trump

En er waren wel meer redenen om aan te nemen dat Spaanstaligen zich niet achter de New Yorkse miljardair zouden scharen. Van de illegalen moeten er ruim zes miljoen collectief het land uit, heeft Trump gedreigd - alleen zij met papieren en zonder strafblad zijn welkom. Tijdens de campagne twijfelde hij aan het oordeelsvermogen van een Amerikaanse rechter, uitsluitend omdat de man Mexicaanse ouders had.

Maar een misrekening van opiniepeilers en de media was om wederom alleen te luisteren naar de luidste stemmen in de discussie over illegale immigratie. Die stemmen klonken woensdag opnieuw in Californië en Washington, waar latino-belangengroepen en scholieren demonstreerden tegen de verkiezingsuitslag. ‘Niet mijn president’, stond er op spandoeken. En: ‘Immigranten maken Amerika geweldig.’ De populaire latino columnist Ruben Navarrette:

„Je kunt niet zeggen dat de verhouding tussen Amerika’s grootste minderheid en de gekozen president gespannen of ongemakkelijk is. Ze is simpelweg vergiftigd.”

Alleen: ‘de latino’s’ bestaan niet. Ze laten zich niet langer vangen onder één noemer of partij. Dat laten steeds meer immigranten - of hun nazaten - via de stembus weten. De minderheid bestaat uit politieke vluchtelingen uit Cuba, tuinders uit Honduras, artsen en advocaten uit Argentinië en Colombia. Het zijn Starbucks-barista’s zoals Maria Johnson, een Dominicaans-Amerikaanse die woensdagochtend tranen wegveegde toen haar tussen de cappucino’s door werd gevraagd naar de verkiezingen. „Het was mijn eerste stem. Ik dacht dat een vrouw zou kunnen winnen”, mompelt zij. En het zijn ook arbeiders met Mexicaanse ouders en dwarse ideeën, zoals Justin Taylor.

    • Diederik van Hoogstraten