Unesco-wijn

Wijnrubriek Chianti komt op de Werelderfgoedlijst. Terecht, vindt

Onlangs waren er twee redenen om feest te vieren in Italië. Voor de tweede keer op rij mocht het zich het grootste wijn producerende land ter wereld noemen. Dankzij een jaaroogst in 2016 van 48,8 miljoen hectoliter liet het aartsrivaal Frankrijk achter zich. Daar hadden het afgelopen jaar een aantal belangrijke wijngebieden te kampen met forse overstromingen in het voorjaar en droogte in de zomer. Enige troost in dat kamp: door de lagere hoeveelheid en een groeiende vraag gingen de prijzen omhoog, te meer omdat de kwaliteit niet te lijden schijnt te hebben gehad. We gaan het meemaken: de proef-flessen uit 2016 moeten nog verschijnen.

Maar zoals gezegd: in De Laars hadden ze nog een extra aanleiding om de slingers op te hangen. En dan met name in Toscane. Daar vernam men op 24 september 2016 dat de streek officieel gekandideerd is voor opname in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Exact op de driehonderdste verjaardag van Chianti Classico, de beroemdste wijn van de streek. Het kan bijna geen toeval zijn. Mocht dit epicentrum van de sangiovesedruif definitief deze beschermde status gaan genieten dan ligt het waarschijnlijk niet voor de hand dat daar een fles Champagne op wordt opengetrokken. En dan overigens niet omdat de Champagne-streek vorig jaar al die eer te beurt is gevallen maar omdat Toscane zelf voldoende wijnen heeft ter vergroting van de feestvreugde.

Als ik het Toscaanse Consortium vast een voorschot op de erfenis mag geven: Nittardi 2012, Casanuova di Nittardi. De ultieme expressie van pure sangiovese. Single vineyard: Vigna Doghessa. 2012: klassiek jaar. Zeer fraaie rosso. Classico zoals deze bedoeld is. Slank, donker, beschaafd en intelligent (kom daar maar eens om op Tinder). Van een boutique winery die ontzettend zijn best doet om grote wijnen te maken. En daarin slaagt. Valt er verder nog wat te verlangen? Voor de Chianti-liefhebber niet maar voor wijnland Italië wel: Frankrijk inhalen op die Unesco-lijst is de ambitie. De gelijkmaker hangt in de lucht. Als het Toscane lukt, staan er twee Italiaanse wijnen genoteerd tegen thans drie uit Frankrijk: Bordeaux en Bourgogne waren al eerder vereeuwigd.

    • Harold Hamersma