Teruglezen: Obama had “uitstekend” gesprek met Trump op Witte Huis

We sluiten dit liveblog af

Na een dag waarop de aankomende president Donald Trump de zittende president Obama ontmoette en comedians reageerden op de verkiezing van de vastgoedmagnaat, sluiten we dit blog af. Voor een overzicht van alle duidende, analyserende artikelen en reportages die NRC tot nu heeft gemaakt, verwijzen we jullie graag naar www.nrc.nl/amerika2016 En vind hier de antwoorden op 26 vragen over de verkiezing die we voor je verzameld hebben.

Boris Johnson: Geen reden om somber te zijn over Trump

"Ik zou respectvol tegen mijn Europese collega's willen zeggen dat het tijd is om onze somberheid over deze verkiezing te laten varen." Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vandaag tegen de pers. "Hij wil een vrijhandelsdeal maken met het Verenigd Koninkrijk." Hij zou er naar uit kijken om met Trump te werken aan een relatie die van "fundamenteel economisch belang is voor ons, maar ook voor de stabiliteit in de wereld."

Johnson was in het verleden nogal negatief over Trump, zoals te merken is aan de koppen van sommige Britse kranten. The Independent kopt zelfs spottend dat Boris Johnson een 'krijsende u-bocht' maakt over Trump.

Vorig jaar noemde Boris Johnson Trump "ongeschikt" voor het ambt van President omdat hij "ontzettend onwetend" was. "De enige reden waarom ik niet naar sommige delen van New York zou gaan, is het risico om Trump tegen het lijf te lopen."

Mexico bereid om met Trump te praten over handelsverdrag

Mexico is bereid om met Trump te gaan praten over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA "als het moet", aldus de Mexicaanse minister van Economie, Ildefonso Guajardo. Trump zei tijdens zijn campagne meerdere keren dat hij NAFTA een slechte deal vond voor de Verenigde Staten. Hij wil NAFTA aanpassen of afschaffen.

Aan de telefoon met Reuters zei Guajardo dat hij Trump wil uitleggen waarom NAFTA zo belangrijk is:

"We zijn bereid om te praten zodat we het strategische belang van NAFTA voor de regio uit kunnen leggen. We hebben het niet over opnieuw onderhandelen, simpelweg over praten. De wereld van vandaag ziet geen concurrentie tussen individuele landen, maar tussen regio's."

Trump spreekt met leiders Republikeinse Partij

AP Photo/Molly Riley

Donald Trump samen met zijn vrouw Melania en Mitch McConnell. AP Photo/Molly Riley

Naast zijn ontmoeting met Obama heeft Trump vandaag gesprekken gehad met zowel de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, als de leider van de Republikeinse afvaardiging in de Senaat, Mitch McConnell. Trump gaf bij zijn ontmoeting met McConnell aan dat zijn prioriteiten bij immigratie, gezondheidszorg en banen liggen.

Na zijn gesprek met Ryan zei hij dit:

"We gaan de belastingen verlagen, zoals je weet. Ik denk dat we fantastische dingen gaan doen voor het Amerikaanse volk."

Uitspraken over Trump tijdens campagne toelaatbaar bij proces

Je zou denken dat hij nu de wind meeheeft, maar er lopen nog steeds meerdere rechtszaken tegen Trump. Deze maand zal hij verantwoording moeten afleggen voor zijn rol in het Trump University-schandaal, een fraudezaak aangespannen door voormalige Trump U-studenten. Volgens de studenten zou Trump valse beloften hebben gedaan.

Trumps advocaten vroegen de rechter om verschillende uitspraken die over en door Trump zijn gedaan tijdens de presidentscampagne niet mee te nemen in het proces. Het gaat om onder andere uitspraken over de Billy Bush-tapes, of Trump belasting betaalt en Trumps vele tweets. Ze vinden dat deze opmerkingen mogelijk vooroordelen over Trump in de hand kunnen werken.

Dat verzoek heeft rechter Gonzalo Curiel nu afgewezen. Hij vindt dat Trumps advocaten niet specifiek genoeg zijn geweest over welke uitspraken ze precies bedoelen. Trump klaagde eerder dit jaar dat Curiel niet onpartijdig kon zijn vanwege zijn Mexicaanse afkomst. Partijbons Paul Ryan noemde Trumps uitspraak toen "een schoolvoorbeeld van racisme".

Senator Warren: We gaan terugvechten tegen aanvallen op minderheden

Terwijl Trump en Obama een vriendelijke ontmoeting hadden in het Witte Huis, haalde de Democratische senator Elizabeth Warren hard uit naar Donald Trump. Ze deed dit tijdens een toespraak bij de AFL-CIO, een federatie van vakbonden.

"We gaan terugvechten tegen aanvallen op latino's, African-Americans, vrouwen, moslims, immigranten, Amerikanen met een beperking - aanvallen op iedereen. Of Donald Trump nu in een ivoren toren woont of in het Witte Huis, we zullen geen duimbreed toegeven, niet nu, nooit."

Volgens Warren zullen de Democraten zich ook hard maken tegen pogingen om het toezicht op banken in te perken. Warren, een senator uit Massachusetts, staat al langer bekend om haar harde taal richting Trump.

Witte Huis: Obama heeft "hernieuwd vertrouwen" in toewijding Trump

Na Obama heeft nu ook het officiële perskanaal van het Witte Huis het een en ander losgelaten over het gesprek tussen de huidige president en zijn opvolger. Zo kwamen tijdens de ontmoeting onder meer de reizen aan de orde die Obama volgende week gaat maken naar Duitsland, Peru en Griekenland. Ook werd er gesproken over de manier waarop je "fatsoenlijk" een regering samenstelt.

Het gesprek verliep volgens het Witte Huis "minder vreemd dan sommigen misschien verwacht hadden", hoewel ze "niet alle onderlinge fricties hebben uitgepraat". Bovendien herhaalde de woordvoerder van de president nogmaals dat het niet is uitgesloten dat beide mannen elkaar komende tijd vaker zullen ontmoeten:

"Obama heeft het gesprek verlaten met hernieuwd vertrouwen in Trumps toewijding om deze overgangsperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen."

Foto Pablo Martinez Monsivais/ AP

Trump en Obama na hun ontmoeting. Foto Pablo Martinez Monsivais/ AP

New Yorkers verwerken emoties met post-its in tunnel

Een opvallend beeld uit de New Yorkse 14th Street tunnel. Teleurgestelde Amerikanen delen daar op de wanden van het ondergrondse pad tussen Sixth and Seventh Avenue hun zorgen op post-its. Gewapend met wat pennen en een reeks opplakblaadjes begaf kunstenaar Levee zich naar de plek en stimuleerde passerende stadsgenoten om hun gedachtes op te schrijven. Dat deden ze en masse, schrijft de website Gothamist.

De New Yorkers noteerden strijdbare boodschappen als "We have to fight back" en "Never give up" tot "When they go low, we go high" (de strijdkreet van Clinton afgelopen campagne) en "Keep the faith, our work is just beginning".

Twitter avatar Shach_Attack Sarah Shachat Seen at the 6th ave/14th street subway tunnel. We really are in it together now. https://t.co/Pey5gzStfm

#SubwayTherapy made a stop at the 6 Ave L and 1/2/3 14 st stop tonight pic.twitter.com/Zf0OvkCHhc

— McKinnon deKuyper (@McKdeKuyper) November 10, 2016

De zender ABC 7 sprak met de zelfbenoemde metrotherapeut:

"Omdat de laatste dagen zo stressvol was, dacht ik dat het goed zou om met iets te komen waarmee de mensen snel hun hart kunnen luchten."

Obama en Trump opmerkelijk aardig over elkaar

Opvallend aan de korte verklaring die Trump en Obama afgaven na hun ontmoeting waren de beleefdheden die beide partijen uitwisselden. Obama zei er alles aan te doen om Trump bij te staan met advies, terwijl de Republikein het spreken met Obama "een grote eer" noemde.

De taal van beide mannen was daarmee een stuk gematigder dan de dingen die ze tijdens de campagne over elkaar hebben gezegd. Zo beweerde Trump lange tijd dat Obama niet in de VS geboren is, en waarschuwde de huidige president voor het gevaar dat de zakenman zou vormen als hij de belangrijkste post in het land zou bekleden.

Obama en Trump uit ontmoeting

Obama en Trump zijn zojuist voor de pers verschenen na hun ontmoeting in de Oval Office. Het gesprek verliep volgens de huidige president "excellent". Er werd een breed scala aan onderwerpen besproken zoals binnenlandse en buitenlandse zaken. Obama verklaarde daarbij dat hij en zijn vrouw Michelle "alles zullen doen" om ervoor te zorgen dat Trump slaagt in het Witte Huis.

"Het is belangrijk voor iedereen, los van de partijachtergronden of beleidsvoorkeuren, om samen te komen en samen te werken aan de uitdagingen waar dit land voor staat."

Trump op zijn beurt noemde het "een grote eer" om Obama te ontmoeten. Hij benoemde daarbij ook de spanningen tussen Democraten en Republikeinen de laatste tijd, zonder concreet in te gaan op wat er besproken werd. "Ik zie ernaar uit om de president de komende tijd vaker te ontmoeten".

Watch Pres. Obama and Pres.-elect Trump's full comments after meeting in the Oval Office. https://t.co/IDWXKd2i4k https://t.co/cLBEMfLa2r

— ABC News Politics (@ABCPolitics) November 10, 2016

Het gesprek zou oorspronkelijk maar 15 minuten duren, maar duurde uiteindelijk zo'n anderhalf uur. "En had nog veel langer kunnen doorgaan", aldus Trump.

Foto Pablo Martinez Monsivais/ AP

Trump en Obama tijdens hun ontmoeting. Foto Pablo Martinez Monsivais/ AP

Zo zagen de verkiezingsvoorpagina's van NRC Handelsblad eruit

Hoe bracht NRC de Amerikaanse verkiezingen vanaf 1960? We doken de archieven in voor alle voorpagina's, van Kennedy tot aan de herverkiezing van Obama in 2012.

Lees ook: Zo bracht NRC de Amerikaanse verkiezingen vanaf Kennedy
NRC

De voorpagina van NRC Handelsblad van 09-11-2016. NRC

Ontmoeting tussen Trump en Ryan

Trump is momenteel met Obama in de Oval Office waar ze praten over het presidentschap. Zometeen zullen ze naar buiten komen voor een kort fotomoment en een mogelijk een korte reactie. Vervolgens zal Trump een gesprek hebben met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

De verwachting is dat het gesprek zal gaan over de verhouding tussen de twee nu Trump president wordt. Ryan liet meermaals zijn afkeer van de zakenman blijken en zei Trump niet meer te verdedigen nadat in oktober een filmpje uitlekte waarin de Republikein zei vrouwen graag in hun poesje te grijpen.

Geruchten in Washington gaan dat de zakenman de herverkiezing van Ryan mogelijk wil blokkeren. De voorzitter van het Huis zette woensdag echter een charmeoffensief in en liet weten dat hij er naar uitzag om te werken met Trump. Ook noemde hij diens verkiezing "goed voor het land".

Campagnemanager Trump naar Witte Huis?

Kellyanne Conway, de succesvolle campagnemanager van Donald Trump, heeft een baan aangeboden gekregen in het Witte Huis, meldt ze op Twitter. Wat die exact zal inhouden, is niet bekend. Conway is de eerste vrouwelijke campagnemanager die een kandidaat naar de overwinning weet te leiden.

Twitter avatar KellyannePolls Kellyanne Conway False. Could it be those "sources" want the WH job I've been offered? https://t.co/ZXJGUZm5Zz

Two sources say @KellyannePolls is saying privately she's reluctant to take administration job b/c she wants to keep running her business

— Gabriel Sherman (@gabrielsherman) November 10, 2016

Britse premier feliciteert Trump met overwinning

De Britse premier Theresa May heeft Trump officieel gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. In een zojuist gepubliceerd statement laat ze namens haar regering weten:

"Ik wil Donald Trump graag feliciteren met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten, na een felle strijd. Groot-Brittanië en de VS kennen een lange en speciale relatie gebaseerd op waarden als vrijheid, democratie en ondernemingsdrift. We zijn, en blijven, bondgenoten op het gebied van handel, veiligheid en defensie. Ik zie ernaar uit om te werken met president Donald Trump wanneer hij gekozen is."

Trump arriveert in Washington

Donald Trump is inmiddels met het vliegtuig aangekomen in Washington. Daar zal hij over ongeveer een uur door Barack Obama worden onthaald. Samen zullen ze alvast enkele lopende politieke kwesties bespreken, evenals de periode richting de inauguratie van Trump.

Ondertussen zal Michelle Obama de first lady to be Melania Trump, geheel naar Amerikaanse traditie, rondleiden door het Witte Huis.

Rond het Witte Huis is het volgens Dan Robertson, verslaggever voor The Guardian, nog opvallend rustig:

Wat als 1 stem op elke 100 Trump-stemmen naar Clinton was gegaan?

Het is een utopie, maar toch.. statistiekwebsite FiveThirtyEight maakte een kleine berekening. Wat zou er gebeuren als er van elke honderd stemmen op Trump ééntje naar Clinton zou gaan? Dat zou een - spreekwoordelijke - wereld van verschil maken. In plaats van de 232 kiesmannen die ze naar alle waarschijnlijkheid gaat halen - nog niet alle stemmen zijn geteld - komt Clinton dan uit op 307 kiesmannen. En dat zou ruim genoeg zijn om de eerste vrouwelijke president van de VS te worden.

Twitter avatar jonathanellis Jonathan Ellis If just 1 in 100 voters had shifted from Trump to Clinton: https://t.co/bRtQ7sTcKR https://t.co/DA482oRF9A

Swing state Florida en voorheen Democratische bolwerken als Michigan en Pennsylvania zouden dan weer blauw kleuren. En we zouden hele andere conclusies trekken, zegt statistiekgoeroe Nate Silver. Zoals:

- Republikeinen hebben het sentiment onder de kiezers onvoldoende weten aan te voelen
- De triomf van liberalen in de VS gaat door: na de eerste afro-Amerikaanse president, kiest Amerika nu voor een eerste vrouwelijke leider. Na uitbreiding van de rechten voor homo's en verhoging van het minimumloon kan gesteld worden dat progressieve groeperingen het tij mee hebben.
- Peilers zaten redelijk goed met hun voorspellingen. Clinton won de popular vote (het absoluut aantal uitgebrachte stemmen) met 3 tot 4 procent en dat zou binnen de marges van de peilbureau's zijn geweest.

Lees hier het gehele stuk over het gedachte-experiment van FiveThirtyEight.

Saoedische prins wil om tafel met Trump

De Saoedische prins Al-Waleed Bin Talal wil op korte termijn met Donald Trump om tafel om te praten over de positie van het Midden Oosten in zijn nieuwe geopolitieke beleid. De Arabische wereld wil graag horen dat het ook onder de nieuwe president een bondgenoot van de VS zal blijven, zo vertelde de prins, die overigens geen officiële positie bekleedt in Saoedie-Arabië, tegenover zender CNBC.

Twitter avatar Alwaleed_Talal الوليد بن طلال President elect @realDonaldTrump whatever the past differences, America has spoken, congratulations & best wishes for your presidency.

Woensdag feliciteerde Bin Talal Trump al met zijn overwinning. De twee belandden afgelopen jaar nog in een fel Twitter-gevecht waarin de prins - goed voor een vermogen van zo'n 32 miljard dollar - Trump "een schande" noemde en hem opriep de strijd te staken. De Republikein reageerde daarop door hem uit te maken voor 'Dopey prince'.

Twitter avatar Alwaleed_Talal الوليد بن طلال .@realDonaldTrump
You are a disgrace not only to the GOP but to all America. Withdraw from the U.S presidential race as you will never win.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Dopey Prince @Alwaleed_Talal wants to control our U.S. politicians with daddy’s money. Can’t do it when I get elected. #Trump2016

Scenarist Sorkin schrijft brief over Trump

In reactie op de zege van Donald Trump, schreef de Oscarwinnende scenarioschrijver Aaron Sorkin een brief aan zijn dochter Roxy en vrouw Julia Sorkin. Vanity Fair publiceerde die woensdag direct nadat duidelijk werd dat Trump niet meer in te halen is, en gaat sindsdien viral.

Sorkin, scenarist van de film The Social Network (2010) en de presidentiële serie The West Wing (1999-2006), begint zijn brief in complete verslagenheid:

“De wereld is compleet veranderd binnen één nacht en ik heb niets kunnen doen om ons daartegen te beschermen.”

Met vertederende woorden wendt hij zich tot zijn dochter en vrouw, maar tussen de regels door wordt duidelijk hoe hij zich eigenlijk richt aan iedereen die zich na de verkiezing angstig voelt. Als vader en als Amerikaan vraagt hij zich af: Wat moeten we nu doen?

Fotografen over Trump: 'hij zegt nooit ergens nee tegen'

Trump mag dan het imago hebben een onmogelijke man te zijn om mee te werken, voor een mooie plaat doet hij alles. Dat vertellen vier fotografen aan The Guardian. Ze vertellen in de Britse krant over hun favoriete foto van Trump.

Zo ging Harry Benson met de zakenman in 1990 naar Atlantic City, waar zojuist een nieuw casino was geopend.Trump beweerde dat er in de kluis een miljoen dollar opgeslagen lag. Hij kon het wel even gaan halen voor de foto:

"Ik fotografeer Trump nu al meer dan 30 jaar en hij heeft nog nooit 'nee' gezegd tegen iets. Je kunt met hem net dat stapje extra zetten. Hij is bereidwillig en heeft humor."

Lees de verhalen van vier fotografen en bekijk hun foto's op de website van The Guardian.

Ex-burgemeester Giuliani noemt demonstranten "een stelletje jankbaby's"

De duizenden mensen die de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van Donald Trump zijn "een stelletje jankbaby's". Dat heeft Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en topadviseur van Trump, donderdag gezegd op Fox News.

Volgens hem zijn de meeste demonstranten hoogopgeleide geprivilegieerde mensen. De "Not My President"-demonstraties woeden momenteel onder meer in New York, Chicago en Philadelphia. Giuliani zegt dat hij Trump zou adviseren tegen de demonstranten te zeggen dat zij zich gedeisd moeten houden.

"Over een jaar leef je in een beter land. Als dat niet zo is, ga dan huilen", aldus Giuliani. Giuliani was van 1994 tot 2002 burgemeester van New York. Hij is sinds 1980 Republikein. Analisten verwachten dat Giuliani onder Trump een ministerpost krijgt, mogelijk die van Justitie.

In diezelfde uitzending ging Giuliani ook in op een mogelijke veroordeling van Clinton vanwege haar e-mailaffaire. De ex-burgemeester is van mening dat Obama haar geen zogeheten 'pardon' zou moeten geven, maar dat het juridische systeem haar lot moet bepalen.

Rudy Giuliani: I don't think President Obama should pardon Hillary Clinton, the system should determine if she is innocent or guilty. pic.twitter.com/jjPGnNMqNN

— FOX & Friends (@foxandfriends) November 10, 2016

Israëlische minister: met Trump ruimte voor nieuwe nederzettingen

De Israëlische minister van Wetenschap Ofir Akunis ziet in de verkiezing van Trump aanleiding om op te roepen tot de bouw van nieuwe nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever, meldt AP. De nederzettingen op Palestijns grondgebied werden in 1967 geannexeerd door Israël.

De Verenigde Staten hebben deze acties altijd veroordeeld, maar één van Trumps adviseurs zei eerder op de zender Army Radio dat het land de plaatsing van de nederzettingen niet langer moet veroordelen. Ook zouden ze volgens hem vredesbesprekingen tussen Israël en Palestina niet in de weg moeten staan.

Dus zei Akunis vandaag tegen datzelfde stations: "We moeten nadenken over de manier waarop we verder gaan nu Trump en zijn adviseurs zeggen dat er geen plaats is voor een Palestijnse staat."

Fotoserie: protesten tegen 'president Trump'

Terwijl Hillary Clinton, president Obama en ook Trump zelf hebben opgeroepen tot verzoening en samenwerking, gingen in vele grote Amerikaanse steden duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuw verkozen president. De demonstraties leverden een hoop bijzondere beelden op:

Foto Kena Betancur/ AFP

Terwijl Hillary Clinton, president Obama en ook Trump zelf hebben opgeroepen tot verzoening en samenwerking, gingen in vele grote Amerikaanse steden duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de nieuw verkozen president. Foto Kena Betancur/ AFP

Foto Ringo Chiu/ AFP

Volgens de LA Times blokkeerden honderden mensen de 101 Freeway in Downtown L.A. in beide richtingen. De politie verrichtte arrestaties. Foto Ringo Chiu/ AFP

Bekijk hier de fotoserie:‘#NotMyPresident’, ‘pussy grabs back’ en andere leuzen bij anti-Trumpprotesten

'Rusland had voor de verkiezingen al contact met Trump'

Zijn campagneteam ontkende het eerder nog, maar Rusland heeft wel degelijk contact gehad met campagnemedewerkers van Donald Trump, zo meldt persbureau Bloomberg.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov verklaarde donderdag dat er gesprekken hebben plaatsgevonden voorafgaand aan de verkiezing. Diplomaten van de Russische ambassade ontmoetten leden van het team rondom Trump: "En we zullen hier uiteraard mee doorgaan komende tijd."

Een woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken noemt het "gebruikelijk" dat zoiets in de campagnetijd gebeurt, vooruitlopend op een eventuele uitslag. Ook Hillary Clinton zou volgens de voorlichter eerder benaderd zijn, maar heeft het aanbod afgeslagen.

'Amerikanen: kom naar Nederland'

Kort nadat bekend werd dat Donald Trump verkozen is als president, ging de website van de Canadese immigratiedienst er even uit. Gecrasht doordat teveel bezoekers tegelijkertijd de pagina's wilden bezoeken. Een deel van de Amerikanen grapte eerder dat ze naar Canada zouden verhuizen als de Republikein verkozen zou worden.

Twitter avatar MadelnCanada Cause We're Canadian The Canadian Immigration website has crashed. Seriously. #ElectionNight https://t.co/XXSfCorTd1

Verhuizen naar het meest noordelijke land op het Amerikaanse continent is echter nog niet zo eenvoudig, laat het televisiestation CBC weten. Ook Amerikanen zullen de lange immigratieprocedures moeten doorlopen.

Een alternatief wordt geboden door enkele Nederlanders die de website Leave Trump for Holland hebben opgezet waarop Amerikanen worden opgeroepen dan maar naar Nederland te komen. Op leavetrumpforholland.com worden de voordelen van leven in de lage landen omschreven: Amerikanen zullen veel plaatsnamen herkennen omdat ze op enig manier in het Amerikaanse straatbeeld zijn verwerkt (neem bijvoorbeeld de wijk Brooklyn in New York, dat een verbastering is van Breukelen), er zijn stroopwafels, bitterballen en boerenkool.

"Het idee begon gisteren nadat verscheidene sterren hadden gemeld dat ze Amerika zouden verlaten om naar Canada te gaan", zegt één van de drie makers (22, 22 en 24 jaar oud), die niet bij naam genoemd wil worden, tegen NRC.

"De gedachte begon daarna te spelen of mensen dit echt zouden doen. Zou de angst voor Trump echt zijn of alleen gehyped? Omdat wij de kennis in huis hebben om in korte
tijd een website op te zetten hebben wij meteen een website opgezet. Vooral om te kijken of er veel bezoekers vanuit Amerika kwamen en of er daadwerkelijk reacties op zouden komen. Na een uur hadden we al ongeveer 2000 bezoekers wereldwijd."

De website is als een grap ontstaan, maar dient ook een marketingdoel:

"We hebben de website ook een beetje vanuit marketing oogpunt opgezet, eens kijken; "hoe snel kun je viral gaan en groot worden?" Daarom hebben we de content op de website ook met een knipoog bedacht en opgezet."

Ook de site van het informatiepunt voor toeristen in Amsterdam IAmsterdam werd gisteren flink meer bezocht dan normaal:

Oeps..op de cover van Newsweek staat 'president Clinton'

Oeps.. was het voor de kranten al de vraag waarmee ze woensdagochtend zouden openen - de dagbladen gingen aan het eind van de dinsdag naar de drukker, wanneer nog niet bekend was wie de nieuwe president van de VS zou worden - voor magazines die op woensdag uitkwamen was het helemaal puzzelen. Je cover ligt een week lang in de winkel, maar de bladen gaan al naar de drukker voordat de uitslag bekend is. Dus ga je voor een veilige voorkant of waag je het er op?

Newsweek ging elke voorzichtigheid uit de weg. Weliswaar had het blad twee covers laten maken, toch werd besloten te gaan voor een voorkant met Hillary Clinton als president. 150.000 stuks werden er verspreid, best wel een gokje. En dat pakte verkeerd uit.

Twitter avatar ABCLiz Liz Kreutz Hillary Clinton signs a "Madame President" edition of @Newsweek for a supporter backstage (photo by @sullyfoto) https://t.co/gQUzNBPVUh

Dus moet Newsweek nu alle exemplaren terugroepen om ruimte te maken voor een cover met president Trump, zo schrijft de New York Post. "Zoals iedereen hebben we het fout gehad", zegt topman Tony Romando van uitgeverij Topix Media tegen de krant.

Er is nog een kansje dat Trump géén president wordt

Het Amerikaanse volk heeft gestemd en de uitslag staat vast. Maar toch: sommige Amerikanen houden nog steeds hoop Trump vóór hij over 77 dagen het Witte Huis betreedt pootje te kunnen lichten. Want in principe heeft Trump zijn meerderheid aan kiesmannen wel op zak, maar wat nu als die kiesmannen zelf toch anders besluiten? In sommige staten mogen kiesmannen immers in principe zelf bepalen op wie ze hun stem daadwerkelijk uitbrengen.

Tumblr-blogster 'Choncegiving' werkte dit scenario uit en kwam tot de conclusie dat van de 306 kiesmannen die Trump naar verwachting heeft, er 166 in theorie zelf een andere keuzen kunnen maken. Als van die 166 kiesmannen 38 dat ook werkelijk doen, moet de verkiezing uiteindelijk worden beslist door het Huis van Afgevaardigden. En mogelijk wordt Hillary Clinton dan alsnog verkozen tot president. Terecht, volgens de blogster, want feitelijk kreeg ze de meeste stemmen in de VS.

Goed, het scenario zou uniek en ongekend zijn, maar was de verkiezing van Trump dat niet ook, vraagt de blogster. En waren er niet ook voldoende Republikeinen tegen Trump? Ze eindigt met een oproep iedereen te laten weten dat je deze uitslag niet accepteert. Hoe de kiesmannen daar zelf over denken, dat weten we op 19 december als zij officieel op Trump of Clinton moeten stemmen.

Krijgt Clinton clementie van Obama?

Het was een terugkerend onderwerp tijdens de verkiezingscampagne: als het aan Donald Trump lag dan zou Hillary Clinton allang achter de tralies zijn gezet voor onjuiste omgang met staatsgeheimen door het gebruik van een privé-server voor haar e-mail. Ook woensdag kon campagneleider Kellyanne Conway nog steeds niet uitsluiten dat Trump een speciale aanklager aanstelt om haar alsnog te vervolgen. Het kan dus zomaar dat Clinton straks wordt gearresteerd.

Tenzij Barack Obama voordat hij 20 januari het stokje doorgeeft Clinton clementie verleent. Woensdag kon het Witte Huis nog geen uitsluitsel geven over of Obama dat inderdaad overweegt, meldt Politico. Nadat het hem expliciet gevraagd was, wilde een woordvoerder er niets over zeggen. De woordvoerder verwees daarbij woensdag naar de clementie die Obama eerder verleende aan gevangenen. "Destijds gingen we ook niet op individuele zaken in, en nu dus ook niet."

Wel voegde hij toe:

"We hebben in dit land een lange traditie waarbij mensen die in het machtscentrum zitten het strafrechtelijk systeem niet gebruiken om politieke wraak te nemen. We moeten het strafrechtelijk systeem blijven scheiden van partijpolitiek."

Naast een ontkenning, lijkt dat ook vooral een waarschuwing aan Donald Trump.

Hongaarse premier Orbán: Trump markeert einde 'liberale non-democratie'

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de verkiezingswinst van Donald Trump donderdag verwelkomd als "het eind van een periode van liberale non-democratie", meldt persbureau Reuters. Orbán:

"Dit is de tweede dag na een historische gebeurtenis, waarin de westerse beschaving zich succesvol losrukt uit de beperkingen van een ideologie. Volgens mijn gevoel beleven we nu de dagen waarin wat wij liberale non-democratie noemen, en waarin we de afgelopen twintig jaar mee hebben geleefd, aan een einde komt en we terug kunnen keren naar werkelijke democratie."

Terugkijken: Amerikaanse komieken reageren op verkiezingszege Trump

De Verenigde Staten kennen een levende traditie van "late night shows", waarin komieken de actualiteit op de hak nemen. Het duurde dan ook niet lang voor alle grote comedians een uitzending hadden over de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Onder meer Samantha Bee, Stephen Colbert en Seth Meyers lieten van zich horen.

Hoewel de komieken strooiden met grappen, was de teleurstelling en ontluistering bij de uitzendingen onmiskenbaar. Colbert riep mensen op nog niet naar Canada te verhuizen. Conan O'Brien bood therapie met een gek hondje. En Jimmy Kimmel vraagt zich af wat de kopstukken van de campagne nu met hun levens gaan doen.

Bekijk hier de beste reacties van Amerikaanse comedians.

Dit is de nieuwe website van Donald Trump

"De absolute definitie van een Amerikaans succesverhaal, die voortdurend de standaard zet voor excellentie in vastgoed, sport en entertainment" en "die bekend staat om zijn zakelijke prestaties en diepe passie voor dit land." Op de website van het Transition Team van Donald Trump wordt de nieuwe president nog even geïntroduceerd bij het publiek.

Op de site kun je alles vinden over hoe het groots maken van Amerika er de komende 77 dagen én daarna uit zal gaan zien. Ook wordt een oproep gedaan je aan te melden voor belangrijke bestuurs- en beleidsfuncties onder Trumps presidentschap. Ook staat op de site alvast het eerste filmpje van het YouTube-account van het Transition Team waarin Trumps zoon nogmaals benadrukt waarom zijn vader zo'n goede president zal zijn.

Japanse premier ontmoet Trump volgende week

De eerste internationale ontmoeting staat voor toekomstig president Trump al gepland. Volgende week heeft hij afgesproken met de Japanse premier Shinzo Abe, zo meldt persbureau AP. De Japanse kabinetschef vertelde journalisten donderdag dat Abe en Trump gebeld hebben en de afspraak hebben gemaakt elkaar volgende week donderdag 17 november te ontmoeten.

Abe en Trump hebben in hun telefoongesprek alvast de economische banden tussen de twee landen benadrukt, alhoewel ze het volgens woordvoerders niet over het Trans-Pacific Partnership (TPP) hebben gehad. Eerder noemde Trump TPP onder meer "een ramp, ingestoken door belanghebbenden die ons land willen verkrachten". Abe is wel een groot voorstander van TPP.

De ontmoeting vindt plaats in New York, waar Abe een overstap heeft voor hij doorreist naar een economische top in Peru.

Is Trump een zegen voor Israël?

Tijdens zijn campagne deed Donald Trump behoorlijk wat mooie beloftes aan Israël. Zo wil hij de Amerikaanse ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook zei Trump dat er onder zijn bewind geen Palestijnse staat zal komen. In Israël zullen ze dus wel blij zijn met zijn overwinning, zou je denken. Dat valt wel mee, bericht NRC-correspondent Derk Walters uit Jeruzalem:

Veel Israëliërs zijn bang wegens het antisemitisme dat Trump heeft losgemaakt, vooral online. Oud-voorman David Duke van de Ku Klux Klan is een prominente aanhanger. Trump wijst dan meestal op zijn Joodse schoonzoon, maar niet iedereen is van zijn goede intenties overtuigd.

Lees ook: Trump, een zegen voor Israël?

Toch maar geen 'muslim ban'?

Verwijderde Trump zijn controversiële plannen opeens van zijn website? Het leek er even op, en het viel in elk geval flink wat mensen op. Waar zijn omstreden plan om geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten voorheen nog op zijn persoonlijke website prijkte, was dat gisteren opeens verdwenen. Was de president elect toch van gedachten veranderd, vroegen meerdere media zich af.

Wie weet. Maar aan zijn website zal je dat in elk geval niet kunnen aflezen. The Guardian debunkt het bericht. Wat wat was er aan de hand? Door een bug konden bezoekers van Trump website op de verkiezingsdag aanpassen, waardoor in de banner bovenaan allerlei koddige teksten konden worden ingevoerd.

Twitter avatar hansmollman Mollie Goodfellow Delicious, delicious bug on Trump's website (h/t @rhodri) https://t.co/HHmxILodKq https://t.co/FNkf7Xi7xv

Als reactie op die bug werd de hele site van Trump aangepast en werd een groot deel offline gehaald. Al zijn plannen zijn nu weggehaald, dus ook de controversieelste. Wat Trump écht wel en niet van plan is, daarop is het nog steeds wachten.

Michael Moore's to-do list gaat het internet over

Filmmaker Michael Moore voorspelde het in juli al: Trump gaat winnen. Hij gaf vijf redenen en verklaarde zo precies Trumps aantrekkingskracht.

Lees ook: Waarom zagen Moore en een historicus het wel?

Niet dat Moore met zijn voorspellingsgaven nu erg blij is, of zichzelf ermee feliciteert. Nee, woensdagochtend Amerikaanse tijd plaatste hij op zijn Facebook-pagina een Morning After To-Do List voor mensen die zich machteloos voelen door Trumps overwinning. Inmiddels is het bericht al meer dan 164.000 keer gedeeld. Ontsla alle commentatoren en mensen in de media die weigerden in te zien wat werkelijk gaande was, schrijft Moore. En: hou op met zeggen dat je verbijsterd bent. "Wat je bedoelt te zeggen is dat je in een bubbel leefde en geen oog had voor je mede-Amerikanen en hun wanhoop."

Aziatische beurzen herstellen van klap woensdag

De Aziatische aandelenbeurzen, die woensdag nog fors inleverden na het nieuws van Trumps verkiezingszege, herstelden donderdag grotendeels. Dat meldt persbureau ANP. De Nikkei-index steeg tot 17.344,42 punten. De Hang Seng in Hongkong groeide met 2 procent, de Zuid-Koreaanse Kospi met 2,2 procent.

Ook individuele Aziatische bedrijven die een dag eerder nog in het rood stonden krabbelden donderdag weer op. Dat gold voor Nintendo (+6,5 procent), Toyota (+6 procent), Mazda (+4,8 procent). Een dag eerder werden op beurzen in Europa en de VS al de ergste zorgen weggenomen. Dat gebeurde na de overwinningstoespraak van Trump, waarin hij een gematigde toon aansloeg en er beloofde te zijn voor alle Amerikanen.

Pussy Riot-lid: gebruik frustraties vanwege zege Trump voor kunst

Mensen die boos of teleurgesteld zijn omdat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen heeft moeten hun frustraties omzetten in kunst. Daartoe heeft Nadja Tolokonnikova, lid van de Russische punkband Pussy Riot, opgeroepen.

“Als je kunt tekenen, teken dan. Als je muziek kan maken, maak muziek gericht tegen het patriarchaat,” zei Tolokonnikova tegenover persbureau Reuters. Ze spoorde mensen aan niet op te geven, maar eensgezind hun onvrede te uiten.

Zelf gaf Tolokonnikova vorige maand al het goede voorbeeld. Toen bracht Pussy Riot de videoclip Make America Great Again uit, waarin een VS te zien is waarin Trump president is geworden. Protesten breken uit, de rechtsstaat wordt afgebroken en burgers worden zomaar het gevang in gegooid door mannen met emblemen die aan de symboliek van nazi-Duitsland doen denken.

Pussy Riot heeft zelf flink wat ervaring met muziek als protest. In 2012 speelde de meidengroep een protestlied (een zogeheten “punkgebed”) in de Christus de Verlosserkathedraal, de grootste kerk van Moskou. Ze baden in een punklied tot Maria om hen van president Vladimir Poetin te verlossen. Meerdere leden van de band, onder wie Tolokonnikova, werden hierna tot cel- en werkstraffen veroordeeld.

Demonstranten blokkeren snelweg in Los Angeles

Anti-Trump-demonstranten hebben in Los Angeles een snelweg geblokkeerd. Volgens de LA Times gaat het om honderden mensen die de 101 Freeway in Downtown L.A. in beide richtingen blokkeren. Inmiddels is de politie begonnen mensen te arresteren.

Twitter avatar JamesQueallyLAT James Queally CHP with riot shields at center of crowd of protesters https://t.co/WOJpdq64zc

Via een livestream bij CBS zijn de protesten te volgen.

Het nieuwe Twitter-account van Trump

Als Donald Trump op 20 januari het Witte Huis betrekt draagt president Obama ook het Twitter-account @POTUS aan hem over, inclusief de 11 miljoen volgers. Wel wist Obama al zijn berichten op het account: die verplaatst hij naar @Potus44. Voor de tussentijd heeft Trumps team al wel een account aangemaakt over de overgangsperiode: The Transition Team. De eerste tweet door de president elect is al verzonden:

Twitter avatar transition2017 The Transition Team Working together, we will begin the urgent task of rebuilding our nation and renewing the American dream. Join us at https://t.co/jioPNgivfT

South Park moet aflevering vliegensvlug aanpassen

Nog een plaats waar de overwinning van Trump voor de nodige stress heeft gezorgd: in het atelier van tekenfilmserie South Park. Niet direct omdat ze zijn beleid vrezen, maar omdat ze al hun geld hadden ingezet op een overwinning van Hillary Clinton.

South Park staat erom bekend afleveringen vliegensvlug in elkaar te zetten om zo heel dicht op de actualiteit te kunnen zitten. Voor de aflevering die voor vandaag (donderdag 10 november) gepland staat hadden ze echter al het nodige gedaan. Zelfs de titel was er al: "The Very First Gentleman", over hoe Bill Clinton vanaf nu werkelijk aan de touwtjes zou trekken. Maar toen won Trump, en moesten de schrijvers razendsnel een alternatief bedenken. Het resultaat daarvan zien we later vandaag, maar de titel is in elk geval vast bekend: "Oh Jeez". En in de trailer die de makers vannacht publiceerden zit ook de boodschap alvast verpakt: "We've learned that women can be anything, except for president."

Dit zijn de voorpagina's van de Nederlandse dagbladen

Trumps overwinning kwam gisteren te laat voor de ochtendbladen, maar vanmorgen pakken de Nederlandse kranten er dan toch flink mee uit. Een overzicht van de 'historische' covers:

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel tweette zojuist ook een foto van de Duitse omslagen:

Le Monde maakte een overzicht van de Franse voorpagina's:

Twitter avatar lemondelive Le Monde Live "L'inconnue" Trump à la Une de la presse française https://t.co/ZzJMl4BfV3 https://t.co/FlDy7TxfjD

En ook de Britse kranten stellen met hun immer spectaculaire voorpagina's weer niet teleur:

Twitter avatar hendopolis Neil Henderson NEW STATESMAN: The Trump Apocalypse #tomorrowspaperstoday https://t.co/uBL8MOiMtF
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson THE GUARDIAN: Trump wins. Now the world waits #tomorrowspaperstoday #bbcpapers https://t.co/wfqvAFP6LO

Wat kan Nederland leren van Trumps overwinning?

Dat Trump won hadden veel mensen, ook in Nederland, niet verwacht. Wat zegt dat over onze komende verkiezingen? En wat kan Nederland leren van Trumps overwinning? NRC vroeg vier opiniemakers om de lessen van Trump.

Goedemorgen en welkom in ons nieuwe liveblog over de Amerikaanse verkiezingen. Donald Trump kreeg de meeste stemmen, maar toch gingen in vele grote Amerikaanse steden vannacht duizenden mensen de straat op om tegen zijn presidentschap te protesteren.

Onder de leus: ‘Not my president’ demonstreerden in Manhattan in New York duizenden jongeren, maar ook in onder meer Austin, San Fransico, Boston en Los Angeles waren protesten.

Duizenden en duizenden jongeren leggen Midtown Manhattan plat en staan nu voor Trump Tower. 'Hey hey, ho ho, Donald Trump has got to go' pic.twitter.com/PPEP61FUjk

— John Hoogerwaard (@HoogerJ) 10 november 2016

En er gebeurde nog meer vannacht. Zo veerde Wall Street weer op, werd duidelijk dat van drie staten nog altijd geen uitslag bekend is en meldde televisiezender NBC dat Trump ernstig rekening hield met een nederlaag. Lees er alles over in ons vorige liveblog.

Lees ook: Dit gebeurde vannacht en gisteren in Amerika