De Thuiskok: Varkensvlees in melk

Dit recept staat in De grote Kleyn bij het ingrediënt zuivel, want de saus wordt gemaakt van melk. Minstens zo leuk aan dit recept vind ik het in de melk gesmoorde varkensvlees. Het gaat vaak over rundvlees zoals biefstuk, of kip in diverse vormen, en varkensvlees steekt er altijd een beetje bleek bij af. Maar je kunt er heerlijk mee koken, laat ook dit recept zien.

Prik met een mesje diepe gaatjes in het vlees en verstop er een plakje knoflook en een plukje rozemarijn in. Neem een braadpan waar het vlees net in past, verhit een scheutje olie en braad er het vlees aan alle kanten in aan. Haal het uit de pan en fruit nu de groenten een paar minuten. Doe dan het vlees terug, schenk zoveel melk in de pan dat het vlees onderstaat en voeg zout toe. Draai het vuur heel laag, leg het deksel op een kiertje en laat zachtjes één à anderhalf uur garen.

Als het goed is, verdampt in die tijd een groot deel van de melk en vormt met de groenten een dikke, rommelige saus; de melk schift. Haal het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie; laat 20 minuten staan. Kook ondertussen zonodig zonder deksel de saus verder in. Breng op smaak met peper en misschien meer zout. Snijd het vlees aan plakken en giet er saus over.