Smokey Goodness uitgeroepen tot Kookboek van het jaar

Barbecueboek van Jord Althuizen is volgens de jury “een krachtig, stoer en persoonlijk boek met een eigen verhaal”.

Het kookboek Smokey Goodness van Jord Althuizen, waarin alle aspecten van de Amerikaanse barbecuecultuur worden behandeld, is donderdagmiddag uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2016. De uitreiking was onderdeel van de Kookboeken7daagse, die deze week plaatsvindt op locaties in het hele land.

Volgens de jury “spat de passie van het boek af”:

“Het is een krachtig, stoer en persoonlijk boek met een eigen verhaal. De auteur vertoont vak- en warenkennis. Er wordt goed uitgelegd, dat als je er voor kiest vlees te eten, hoe je dat dan klaar moet maken.”

Althuizen werd in 2014 wereldkampioen Barbecuen in de categorie ‘Heel varken aan het spit’ en heeft daarnaast een barbecuecateringbedrijf opgezet met dezelfde naam als het boek. Verder zit hij in de jury van het televisieprogramma Grillmasters. NRC was eerder dit jaar ook al positief over zijn boek:

“Althuizen begon in 2010 met zijn bedrijf omdat hij schrok van het verschil tussen de gemiddelde barbecue op een Nederlands terras en de manier waarop Amerikanen bijna ritueel hun vlees boven vuur bereiden. In zijn boek probeert hij uit te leggen hoe het wel moet. [..] Hoewel er heus recepten in staan die je zo met je huis-, tuin- en keukenweber maakt, is dit boek meer voor de fanatiekelingen die juist een stapje verder willen gaan.”

Omzet van 20 miljoen euro

Smokey Goodness sleepte nog meer prijzen in de wacht bij de uitreiking in Grand Theatre boekhandel in Breda. Remko Kraaijeveld en Erik Rikkelman ontvingen de onderscheiding voor respectievelijk beste fotografie en beste vormgeving in het boek. De Gouden Garde, de publieksprijs, ging naar het kookboek Zuur van Bas Robben. Het boek over diverse zure bereidingen van eten kreeg 30 procent van de stemmen. Jonneke de Zeeuw won met haar foodblog Mooncake.nl de inaugurele titel van Foodblogger van het jaar, en de prijs voor het meest duurzame kookboek ging naar Joke Boon met haar boek Bonen!.

Het was dit jaar de tiende keer dat de prijs voor beste kookboek van het jaar werd uitgereikt. De Kookboeken7daagse, die georganiseerd wordt door de stichting CPNB, duurt nog tot aanstaande zondag. Volgens cijfers van CPNB zijn kookboeken dit jaar goed voor een omzet van 20 miljoen euro, zo’n 7 procent van de totale boekenmarkt. Tot nu toe zijn dit jaar meer dan 4.500 verschillende kookboekentitels verkocht.

NRC benoemde zelf ook de beste kookboeken van het afgelopen jaar: lees ze hier
    • Sam de Voogt