Sharbat Gula

Meisje met groene ogen is terug in Kabul

Sharbat Gula, ‘het meisje met de groene ogen’, is terug in Afghanistan. Woensdag ontving president Ashraf Ghani haar in Kabul nadat ze eerder op de dag vanuit een ziekenhuis in het Pakistaanse Pershawar naar de Afghaanse grens was gebracht. Gula, weduwe en moeder van drie dochters, werd wereldberoemd toen haar portret in juni 1985 op de cover van het tijdschrift National Geographic belandde. Vorige maand werd ze in Pakistan gearresteerd omdat ze in 2014 een vals Pakistaans identiteitsbewijs zou hebben gekocht. President Ashraf Ghani herinnerde eraan hoe Gula een symbool werd van de repressie, en hoe ze waardig en veilig in haar gebooteland kan leven. Hij beloofde haar een gemeubileerd appartement. Gula, gehuld in een blauwe boerka, hoorde het zwijgend aan. (NRC)