Servië levert Nederlandse terreurverdachte uit

De vrouw werd in september in Belgrado aangehouden, omdat ze af wilde reizen naar IS-gebied.

Foto Koen van Weel / ANP

Servië heeft donderdag een 26-jarige terreurverdachte uitgeleverd aan Nederland. De zwangere vrouw, afkomstig uit Maastricht, werd op 9 september in de Servische hoofdstad Belgrado aangehouden wegens “een terroristisch feit”.

De vrouw zou zich hebben willen aansluiten bij het door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde gebied in Irak en Syrië om deel te nemen aan de gewapende terroristische strijd.

Volgens het Openbaar Ministerie is het niet de eerste keer dat de vrouw in verband wordt gebracht met terrorisme. Ze zou al twee keer eerder hebben geprobeerd af te reizen naar IS gecontroleerd gebied, maar er waren toen onvoldoende wettelijke mogelijkheden om haar vast te houden. Ze is nog verdacht in deze zaken.