Scheepvaart

Barendrechtse rederij Flinter failliet, mogelijk doorstart voor enkele schepen

De Barendrechtse rederij Flinter Groep is failliet verklaard. Dat bevestigde topman Bart Otto donderdag. Het bedrijf vroeg een maand geleden surseance van betaling aan als gevolg van de aanhoudende malaise in de scheepvaart. Veel schepen draaien al jaren met verlies. De ongeveer 65 mensen op het hoofdkantoor van Flinter verliezen hun baan. Op de 31 schepen werken nog eens ongeveer 310 mensen, maar die zijn niet in vaste dienst. Van die schepen zijn er elf verliesgevend, wat betekent dat de 110 opvarenden ontslagen worden. De overige bemanningsleden kunnen mogelijk aanblijven onder nieuwe eigenaren. Volgens Otto zijn de curatoren bezig met een doorstart. Het faillissement was volgens hem nodig om de kansen op het vinden van een koper te vergroten. Bij een faillissement hoeft niet al het personeel te worden overgenomen. ING weigerde onlangs de financiering voor negen schepen van Flinter te verlengen en eiste dat ze werden verkocht. ABN Amro liet recent schepen van een andere rederij, Abis in Harlingen, aan de ketting leggen. (ANP).