Rotterdamse wethouder belaagd om komst asielzoekers

De buurt is vooral boos over het feit dat ze niet zijn betrokken bij de besluitvorming.

Ronald Schneider wethouder Wonen Rotterdam (L). Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar Rotterdam) is woensdagavond belaagd door een groep boze bewoners. Dit gebeurde bij een informatiebijeenkomst over de komst van twaalf vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De buurt is vooral boos omdatt ze niet zijn betrokken bij de besluitvorming.

De statushouders worden in een gebouw van de gemeente in de wijk Hoogvliet geplaatst. Het gaat om mannen die wachten op gezinshereniging. Ze verhuizen zodra het gezin is overgekomen en wonen er maximaal 2 jaar.

Bij de bijeenkomst in een sporthal in de wijk Hoogvliet waren zo’n 200 inwoners aanwezig. Tijdens de bijeenkomst was de sfeer al grimmig, meldt RTV Rijnmond. Op aandringen van de politie vertrok de wethouder van Leefbaar Rotterdam voortijdig. Onder begeleiding van agenten vertrok Schneider richting zijn dienstwagen. Een tiental mensen achtervolgde hem. Hij werd uitgescholden, er werden leuzen geroepen en mensen schopten tegen zijn auto.

Wethouder Schneider was niet van plan te vertrekken, zei hij na afloop. “Maar als ik langer was gebleven, was de vlam in de pan geslagen.”

Behalve aan de Kapershoekseweg in Rotterdam worden ook in de Bredestraat in Rotterdam-Centrum statushouders opgevangen. Wethouder Schneider meldde eerder dat er per locatie maximaal veertig asielzoekers komen.

    • Bas Tooms