PvdA uit coalitie Nijmegen gegooid

De PvdA mocht wel blijven als gedoogpartij, maar geen wethouder meer leveren. Dat was voor de partij onaanvaardbaar.

De Waalburg in Nijmegen. Piroschka van de Wouw/ANP.

Het college van Nijmegen gaat verder zonder de Partij van de Arbeid. De Nijmeegse coalitiepartijen SP, GroenLinks en Stadspartij DNF hebben woensdagavond de PvdA uit het college van burgemeester en wethouders gezet. Ze konden het niet eens worden met de PvdA over bezuinigingen op het gebied van werk en inkomen.

De PvdA mocht wel blijven als gedoogpartij, maar geen wethouder meer leveren. Dat was voor de partij onaanvaardbaar, aldus fractievoorzitter Marc van Nijnatten in een verklaring donderdag. VSP is de nieuwe coalitiegenoot. Die partij gaat ook een wethouder leveren die de vacante positie van de opgestapte PvdA-wethouder Turgay Tankir (economische zaken) invult. Onlangs zegde de partij het vertrouwen op in Tankir nadat hij zich wel achter de bezuinigingen had geschaard.

Twitter avatar PvdANijmegen PvdA Nijmegen Coalitiepartijen zetten PvdA aan de kant https://t.co/USMU5S4oF2

De voormalige coalitiegenoten vonden dat er met de PvdA-fractie niet meer te werken viel. “Ze hebben zich onmogelijk gemaakt en zelfs hun eigen wethouder laten vallen”, aldus SP-fractievoorzitter Hans van Hooft tegenover het ANP.

Met de VSP erbij behoudt de coalitie een nipte meerderheid met twintig van de 39 raadszetels.De PvdA zit vrijwel altijd in het Nijmeegse college. De Nijmeegse afdeling is een van de grootste van het land. De gemeenteraad praat op 30 november over de problemen.

    • Bas Tooms