Postbedrijf

Topman Bpost kritisch over Nederlandse politici

Topman Koen van Gerven van het Belgische postbedrijf Bpost heeft kritiek op de negatieve reacties van Nederlandse politici op zijn poging PostNL te kopen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) noemde een overname door Bpost „een stap terug” en premier Mark Rutte (VVD) „een stap in de verkeerde richting”. Het heeft Van Gerven „zeer verbaasd dat liberale bewindslieden zich zo uitlaten over een beursgenoteerde onderneming met internationale aandeelhouders”, zegt hij in De Telegraaf. De politici gaan er volgens hem „met gestrekt been” in. Bpost is beurgsenoteerd, maar de Belgische staat bezit 51 procent van de aandelen. Van Gerven bagatelliseert de overheidsbemoeienis. „Ik heb absoluut geen wekelijkse koffie-afspraak met politici waar ik mijn instructies kom halen.” Bpost wil 2,5 miljard euro voor PostNL betalen. De top van PostNL heeft in een reactie laten weten zelfstandig verder te willen. Woensdag publiceerde Bpost zijn resultaten over het derde kwartaal. De omzet daalde met 2,3 procent naar 538 miljoen euro. (NRC)