Particuliere vakantieverhuur moet van 60 dagen terug naar 30

Vakantieverhuur

De gemeente wil de maximale vakantieverhuur van 60 dagen verlagen naar 30. Ook ‘sleutelbedrijven’ moeten beter worden gemonitord.

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Koen van Weel / ANP

De gemeente Amsterdam gaat uitzoeken wat er nodig is om het maximum aantal vakantieverhuurdagen voor particulieren van 60 naar 30 te verminderen. Woensdag stemde een meerderheid van de raad voor de motie van PvdA.

PvdA is al langer bezig met dit dossier. Fractieleider en Marjolein Moorman: „Eerder was het tegenargument dat het juridisch niet mogelijk was om de huizen minder dan 60 dagen te verhuren.” Dat het voorstel van de partij nu wel door de gemeenteraad is gekomen, heeft volgens Moorman veel te maken met de toespraak die burgemeester Eberhard van der Laan vorige maand hield bij de Staat van de Stad. Daarin riep hij op tot maatregelen tegen de toeristendrukte. Moorman: „Dit was het momentum.”

Alleen VVD en D66 waren tegen het voorstel van PvdA. Volgens de VVD is het beter om eerst in te zetten op duidelijke afspraken met de verhuursites dan om de verhuur meteen in te perken voor de Amsterdammers.

Sleutelbedrijven

Naast dit voorstel nam de raad woensdag unaniem twee andere moties aan op het gebied van vakantieverhuur. De gemeente wil sleutelbedrijven, bedrijven die de sleuteloverdracht voor particulieren verzorgen, aanpakken. Moorman: „Sommige bedrijven faciliteren meer dan de sleuteloverdracht. Ze zorgen dat er meer dan vier gasten kunnen verblijven of dat verhuurders de 60-dagenregel kunnen overschrijden.”

Ook wil de gemeente in gesprek met de Belastingdienst over de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen. Het is voor particulieren niet toegestaan om de verhuurinkomsten als hoofdinkomsten te hebben. Met een eventuele samenwerking kan belastingontduiking en illegale verhuur worden opgespoord.