Oud-directeur kwekerij twee jaar cel in wegens uitbuiting

De straf kwam lager uit te vallen, omdat volgens de rechtbank minder werknemers werden uitgebuit dan het OM deed voorkomen.

De rechtbank acht ook bewezen dat het bedrijf valsheid in geschrifte is pleegde. Foto Sander Koning / ANP

De oud-directeur van een Limburgse champignonkwekerij is wegens uitbuiting van zes Poolse arbeiders door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De straf ligt lager dan de 4,5 jaar die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

De straf is lager uit komen te vallen, omdat de rechtbank in Limburg uitgaat van een kleinere groep arbeiders die werd uitgebuit door de champignonkwekerij Prime Champ Production BV. Ook is rekening gehouden met de lange duur van de strafzaak.

Het bedrijf, dat inmiddels failliet is, buitte tussen 2009 en 2012 voornamelijk Poolse arbeiders uit. Nadat er verscheidene klachten bij het OM waren binnengekomen over de omstandigheden waarin het personeel moest werken, werd een onderzoek gestart. Daaruit bleek dat het personeel door het bedrijf bij werving in Polen werd voorgelogen over onder meer het salaris, huisvesting, werktijden en de arbeidsomstandigheden.

Eenmaal in Nederland werd het personeel ondergebracht in bedrijfswoningen. De kosten van hun overtocht werden van hun loon ingehouden. Volgens getuigenverklaringen vielen enkele personeelsleden zelfs flauw door vermoeidheid, warmte en het gebruik van gevaarlijke stoffen.

Valsheid in geschrifte

De rechtbank acht ook bewezen dat het bedrijf valsheid in geschrifte pleegde. De rechtbank houdt naast de directeur daar ook de financieel leidinggevende en een ICT’er verantwoordelijk voor. De financieel leidinggevende moet zes maanden de gevangenis in en de ICT’er heeft een taakstraf opgelegd gekregen van honderd uur.

    • Maarten Back