Op de markten tekent zich het Amerika van Trump af

Financiële markten

Beleggers verwachten dat banken, kolenbedrijven en big pharma van Trump zullen profiteren. En ze voorzien meer inflatie.

Foto AP / Richard Drew

Een land met rokende kolencentrales en grote bouwputten, waarin bankiers en farmaceutische bedrijven ongebreideld hun gang kunnen gaan. Dit is het land van president Donald Trump, dat beleggers nu voor zich zien. En waar ze zich, deels verlekkerd en deels bezorgd, op voorbereiden. Je ziet het aan de bewegingen op de markten sinds woensdagochtend duidelijk werd dat Trump president wordt.

Op de aandelenbeurzen was eerst een korte schrikreactie zichtbaar – maar die is al helemaal vergeten. De Dow Jones-index stond donderdagmiddag 2,6 procent hoger dan voor de verkiezingen en naderde een record van 18.765 punten. Na de mild getoonzette overwinningstoespraak van Trump is angst bij veel beleggers omgeslagen in hebzucht. Gold Trump eerst als politiek risico, bij nader inzien wordt hij ook als kans gezien.

„Trump wil de belastingen verlagen en de overheidsuitgaven verhogen. Als hij daar steun voor weet te vinden, zal dat de economie van de Verenigde Staten op korte termijn stimuleren”, zegt Nick Skiming van vermogensbeheerder Ashburton tegen persbureau Bloomberg. Daar profiteert de beurs als geheel van, maar opvallend is dat een paar bedrijfstakken bijzonder goed presteerden.

De S&P 500 bankenindex stond donderdag 10 procent hoger dan voor de verkiezingen. Trump was tijdens de verkiezingscampagne ambivalent over de financiële sector. Hij viel Hillary Clinton aan om haar banden met Wall Street, maar zinspeelde ook op versoepeling van de Dodd-Frank-wetgeving, in 2010 door president Obama ingevoerd om de bankensector aan banden te leggen. Dat horen beleggers in bankaandelen graag.

Ook omhoog schoten aandelen in fossiele energie. Klimaatscepticus Trump wil kolen en schalie-olie ruim baan geven. Alle wetgeving van Obama om uitstoot te verminderen en om groene energie te stimuleren wil hij schrappen. Goed nieuws voor Peabody, (het vrijwel failliete) grootste kolenbedrijf ter wereld. De prijs van aandelen Peabody stond donderdag 70 procent hoger.

Ook de farmaceutische industrie profiteert. Clinton had tijdens de campagne beloofd excessief hoge medicijnenprijzen aan banden te willen leggen. Dat schrikbeeld voor big pharma is van de baan. De koersen van bedrijven als Pfizer en Merck stegen fors.

Zorgen zijn er ook op de markten. Aandelen worden gekocht, maar staatsobligaties juist van de hand gedaan. De prijs van obligaties daalt en de rente erop stijgt. De prijs van obligaties is omgekeerd evenredig aan de rente erop: hoe riskanter de obligatie, hoe minder beleggers ervoor willen betalen en hoe meer rente ze eisen als risicovergoeding. De rente op Amerikaans tienjaars schuldpapier lag donderdag op rond de 2,1 procent, tegen 1,8 procent voor de verkiezingen.

Waarom is dit? Beleggers verwachten meer inflatie door Trump. Prijzen kunnen gaan stijgen door een toenemende vraag naar goederen, gecreëerd door de grootschalige investeringen in infrastructuur die Trump heeft beloofd. Ook kan arbeid duurder worden als Trump die muur echt gaat bouwen aan de Mexicaanse grens. Het aanbod van goedkope Latijns-Amerikaanse arbeidskrachten kan dan opdrogen. Ook kunnen importproducten duurder worden als Trump handelsverdragen opzegt.

Inflatie betekent voor obligaties twee dingen: de rentevergoeding die de belegger in de toekomst verwacht, wordt tegen huidige prijzen minder waard. De obligatie zelf daalt dan ook in waarde. Daarnaast betekenen hogere inflatieverwachtingen dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, eerder geneigd zal zijn de rente te verhogen. Beleggers anticiperen daarop en vragen nu al meer rente.

Ook in Europa, waar de inflatie sowieso wat toeneemt, stegen de obligatierentes. Nederlands tienjarig papier bracht donderdag 0,4 procent rente op, tegen 0,27 procent op dinsdag.