OM: Geen meineed door agenten in zaak Henriquez

De agenten stonden volgens het Openbaar Ministerie niet onder ede toen zij verklaringen gaven aan de Rijksrecherche.

Demonstranten houden protest tegen politiegeweld, een jaar na de dood van Mitch Henriquez
Demonstranten houden protest tegen politiegeweld, een jaar na de dood van Mitch Henriquez ANP/Alexander Schippers

De agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in 2015 worden niet vervolgd voor meineed of valsheid in geschrifte, heeft het Openbaar Ministerie op donderdag besloten. De nabestaanden van Henriquez hadden de agenten aangeklaagd omdat zij onjuiste getuigenverklaringen zouden hebben gegeven bij de Rijksrecherche.

Volgens het OM legden ze hun verklaringen niet af aan de rechter en waren daarom niet onder ede. Dat betekent dat er juridisch gezien geen sprake is van meineed. Ook valsheid van geschrifte was niet relevant, omdat de verklaringen mondeling werden afgelegd. Het OM heeft niet verder onderzocht of de agenten de waarheid spraken.

De aangifte is echter wel ter beschikking gesteld aan de politie Den Haag. Deze zal gebruikt worden voor het interne, disciplinaire onderzoek tegen de betrokken politiemensen, schrijft het OM.

Lees ook: Korpschef beloofde verdachte agenten zeker niet te ontslaan

Zaak Henriquez

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni vorig jaar op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Hij had zo’n vijf glazen alcohol gedronken en riep tegen de politie dat hij een wapen bij zich had. Daarbij greep hij in zijn kruis. Vijf agenten hielden hem aan, waarbij ze een nekklem gebruikten. Hij stierf de volgende dag in het ziekenhuis.

Van de vijf agenten die bij het sterfgeval betrokken waren, worden er twee strafrechtelijk vervolgd door het OM. Het geweld dat zij gebruikten was buiten proportie, aldus het Openbaar Ministerie.