Nieuwe chef van Interpol is een Chinees

Interpol Beijng heeft een groot diplomatiek succes geboekt. Voor het eerst is een Chinees benoemd tot hoofd van de internationale politie-organisatie Interpol.

De Chinees Meng Hongwei is benoemd tot hoofd van de internationale politie-organisatie Interpol.
De Chinees Meng Hongwei is benoemd tot hoofd van de internationale politie-organisatie Interpol. Du Yu/Xinhua via AP

Voor het eerst in de geschiedenis is donderdag een Chinese politieman verkozen als chef van Interpol. Het leidde onmiddellijk tot ongeruste reacties van mensenrechtenorganisaties, die vrezen dat hij zijn invloed zal gebruiken tegen politieke tegenstanders van de Chinese regering.

Op een bijeenkomst van Interpol op Bali kozen de vertegenwoordigers van de 190 lidstaten Meng Hongwei, die in China de rang had van viceminister voor Openbare Veiligheid, tot leider van de internationale politieorganisatie. Hij aanvaardt zijn nieuwe functie met onmiddellijke ingang.

Interpol is een instantie waar nationale politieorganisaties informatie uitwisselen. Ook kan Interpol zogeheten ‘red alerts’ afgeven, die lijken internationale arrestatiebevelen.

Formeel is het verboden om de organisatie aan te wenden voor politieke, militaire, religieuze of op ras gebaseerde doeleinden. Maar in de praktijk zijn deze voorschriften niet altijd waterdicht. Critici verdenken bij voorbeeld Rusland en Iran maar ook China ervan soms de hand te lichten met deze voorschriften. Zij zouden Interpol hebben misbruikt om tegenstanders te hinderen en zelfs te laten arresteren.

Zorgwekkend

Hoewel het hoofd van Interpol formeel geen grote macht heeft, noemde Nicholas Bequelin van Amnesty International Mengs benoeming tegenover de BBC „buitengewoon zorgwekkend”, gelet op „de ingesleten gewoonte van China om te proberen Interpol te gebruiken om dissidenten en vluchtelingen te arresteren.”

Ook een woordvoerder van Human Rights Watch in Hongkong toonde zich ongerust, in het licht van de veelvuldige schendingen van de mensenrechten in China. Mengs aanstelling „zal waarschijnlijk misbruik van het systeem bevorderen”, zei Maya Wang tegen het persbureau AP.