Nieuwe baas ABN Amro krijgt minder salaris

Topbeloningen

Kees van Dijkhuizen doet het voor 50.000 euro minder dan de huidige topman Gerrit Zalm. Dat zal minister Dijsselbloem bekoren.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De nieuwe bestuursvoorzitter van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, gaat 50.000 euro minder verdienen dan Gerrit Zalm, die nu nog de hoogste baas is. Dat bevestigt een woordvoerder van ABN Amro desgevraagd.

De zestigjarige Van Dijkhuizen, die dinsdag werd gepresenteerd als opvolger van Zalm, gaat bijna 720.000 euro per jaar verdienen. Nu is Van Dijkhuizen nog financieel directeur van ABN Amro. In die functie verdient hij 614.000 euro per jaar. Van Dijkhuizen gaat er met zijn promotie dus wel financieel op vooruit.

ABN Amro en topsalarissen zijn een gevoelige combinatie. Vorig jaar ontstond een rel toen de bestuurders, onder wie Van Dijkhuizen, een salarisverhoging hadden gekregen van 100.000 euro. Alleen aan het salaris van topman Zalm was niets veranderd.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) noemde de salarisverhoging een „graat in de keel”. Onder politieke en maatschappelijke druk gaven de bestuurders hun ton uiteindelijk terug.

Lees ook: Dankzij dat hogere salaris, betere bankbestuurders

Of de versobering van het salaris van de nieuwe topman een idee is van Dijsselbloem, wil de woordvoerder van ABN Amro niet zeggen. „Over het hoe en waarom doen we geen nadere mededelingen.”

Feit is dat Dijsselbloem werk maakt van in zijn ogen te hoge beloningen bij banken. Nederland heeft onder zijn ministerschap de strengste bonuswetgeving van Europa gekregen. Voor ABN Amro gelden extra strenge regels, ook na de beursgang vorig jaar. Zo geldt er sinds 2011 een bonusverbod voor de top van de bank, totdat de staat zijn laatste aandeel heeft verkocht. Dat kan nog jaren duren, op dit moment bezit de staat nog 77 procent van de aandelen.

Na de salarisrel vorig jaar legde Dijsselbloem nog een andere beperking op. Zolang de staat aandelen heeft, is salarisverhoging voor de bestuurders niet mogelijk. Maar opschuiven naar een functie met een hoger salaris kan natuurlijk wel.