Martin Michael Driessen wint de ECI Literatuurprijs 2016

Martin Michael Driessen slaat met zijn verhalenbundel ‘Rivieren’ een dubbelslag. Vakjury en lezersjury wezen hem aan als winnaar.

Martin Michael Driessen (r) krijgt uit handen van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, de lezersprijs uitgereikt tijdens de uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2016. Foto ANP / Remko de Waal

De ECI Literatuurprijs 2016 gaat naar Martin Michael Driessen. Dat maakte juryvoorzitter Louise Fresco donderdagavond bekend in Nieuwsuur. Driessen krijgt de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie voor zijn verhalenbundel Rivieren. De jury prees de drie verhalen omdat ze getuigen van een „ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid.”
Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Andere genomineerden waren romans van Arnon Grunberg (Moedervlekken), Bert Natter (Goldberg), Tonnus Oosterhoff (Op de rok van het universum), Connie Palmen (Jij zegt het) en Marja Pruis (Zachte riten). Connie Palmen won eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het.
Het is voor het eerst dat er naast een vakjury ook een ‘lezersjury’ haar oordeel mocht geven. Deze lezersjury, samengesteld door de boekenredacties van NRC Handelsblad en De Standaard, kwam opvallend genoeg tot een eenzelfde oordeel. Martin Michael Driessen slaat dus een dubbelslag: hij wint ook de ECI Lezersprijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro is verbonden.

Lees hier een recensie van Rivieren: Wie vindt een bos nou lelijk?

Verdedigen of afkraken

Onder leiding van NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch waren de leden van deze lezersjury – vijfentwintig Nederlanders en vijfentwintig Vlamingen – in het hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek Den Haag bijeen. In een Lagerhuis-opstelling debatteerden ze over de zes genomineerde boeken, om in twee stemrondes hun favoriet aan te wijzen.
Voorafgaand aan de eerste ronde nodigde Vandermeersch de juryleden uit om de genomineerde boeken te verdedigen of af te kraken. In het debat dat volgde bleken België en Nederland in hun scherpe oordelen niet voor elkaar onder te doen.

driessenfeatured

driessenfeatured

Na de eerste stemronde, waarbij in totaal 150 stemmen konden worden uitgebracht, aangevuld met 137 online stemmen, bleek Driessen al gauw de favoriet, op de voet gevolgd door Palmen en Grunberg. Een Vlaams jurylid, psychiater van beroep, noemde hoofdpersonage Oscar Kadoke uit Grunbergs Moedervlekken een zeer geloofwaardige personage en de situaties die erin worden beschreven zeer herkenbaar. Een Nederlands jurylid, ook psychiater, vond juist het tegendeel. Dergelijke meningsverschillen bestonden ook over de roman van Palmen, waarbij vooral het geleende thema, de lotgevallen van dichters Sylvia Plath en Ted Hughes, onderwerp van kritiek waren.

Ook lof voor Oosterhoff

Aanvankelijk was er ook uitvoerige lof voor Tonnus Oosterhoff, over wiens roman een Nederlands jurylid zei: „Dit is geen boek, dit is een uitvinding. Oosterhoff vernieuwt de literatuur.” Vooral de Vlaamse leden van de lezersjury hadden een duidelijke voorkeur voor Driessen. „Ik hoor over dit boek vooral stemmen van beneden de rivieren”, zei voorzitter Vandermeersch, toen de Belgen het hoogste woord leken te voeren. Maar ook onder Nederlanders was er lof voor Driessens verhalenbundel.
Na de tweede ronde tekenden de contouren van de winnaar zich steeds duidelijker af. „Moeten we nog wel stemmen?” vroeg Vandermeersch op een zeker moment.
Even later volgde de uitslag, die overtuigend in het voordeel van Driessen uitpakte. Een Vlaams jurylid meende dat het korte verhaal hiermee meteen in de schijnwerpers werd gezet. En dat werd hoog tijd, zei hij, „omdat het zo slecht verkoopt”.

<