Maassluis doet alles om intocht leuk te houden

Zwarte Piet

Dranghekken en beveiligers moeten zorgen dat de intocht van Sinterklaas in Maassluis een kinderfeest blijft. Demonstreren mag, als je je maar aanmeldt.

Burgemeester Edo Haan van Maassluis tijdens de persconferentie over de intocht van Sinterklaas.
Burgemeester Edo Haan van Maassluis tijdens de persconferentie over de intocht van Sinterklaas. ANP / Bas Czerwinski

De instructies voor de stoomboot zijn eenvoudig genoeg: bij Hoek van Holland rechtsaf, daarna de eerste links, dan ben je in Maassluis. Minder eenvoudig is het om te zorgen dat de intocht van Sinterklaas aanstaande zaterdag Maassluis vooral een kinderfeest wordt – en geen harde confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Tegenstanders vinden het zwart zijn van de pieten racistisch, voorstanders willen de traditie verdedigen.

Bas Czerwinksi / ANP

Voorbereidingen voor de landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in het Zuid-Hollandse Maassluis. Bas Czerwinksi / ANP

De gemeente is al maanden bezig met de voorbereiding van de intocht – van de voorstellingen, de vlootschouw en de kinderkoren, maar ook van de veiligheid. De hele route van Sinterklaas, vanaf de Kolk waar zijn boot aanlegt tot het marktplein waar de tocht eindigt, wordt afgezet met dranghekken. Iedereen die bij de openingen naar binnen wil, moet langs de beveiligers van het bedrijf dat de gemeente heeft ingehuurd. „We beschouwen de binnenstad als festivalterrein”, zegt burgemeester Edo Haan woensdag. „Beveiliging van een festivalterrein is heel normaal.”

Bas Czerwinski / ANP

Bas Czerwinski / ANP

Twee vakken voor demonstraties

Burgemeester Haan laat zich niet uit over de precieze instructies aan de beveiligers: wie er naar binnen mogen, en wie moeten worden geweigerd. Wel is duidelijk dat er langs de route geen onaangekondigde demonstraties mogen worden gehouden. „In een democratie mag je demonstreren. Er zijn plekken direct aan de route waar dat kan, één vak voor de voorstanders van Zwarte Piet, één vak voor de tegenstanders.” Voorwaarde is dat demonstranten zich vooraf moeten aanmelden. „Dan kunnen we afspraken maken, bijvoorbeeld over begeleiding van en naar het festivalterrein, het volume van de demonstratie en welk soort spandoeken”, zegt Haan.

Tot nu toe heeft zich alleen de uiterst nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) aangemeld. Zij krijgt een plek aan het begin van de route, aan de Fenacoliuslaan ter hoogte van de Zuiddijk. Er hebben zich nog geen tegenstanders aangemeld, maar dat betekent niet dat ze er niet zullen zijn. De organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft opgeroepen zaterdag naar Maassluis te komen. „Wil je je aanmelden voor het protest in Maassluis? En wil je mee met een bus vanuit Amsterdam of Rotterdam? Schrijf je in via het formulier”, meldt ook de site Stop Blackface.

Lees ook: Beveiligers en dranghekken bij landelijke intocht Sinterklaas

Burgemeester Haan roept deze en andere organisaties die willen komen op zich alsnog aan te melden. „Dat lijkt me verstandig, dat is voor de kinderen prettig, en het is ook voor hen prettig.” Hij wil niet in detail zeggen wat hij zal doen als demonstranten druppelsgewijs binnenkomen, en zich ergens verzamelen – of hoeveel mensen met anti-Zwarte Piet-shirts er bij elkaar moeten staan voordat sprake is van een verboden demonstratie. Eén, twee, tien? Vaststaat alleen dat een onaangekondigde demonstratie op het festivalterrein verboden is. „We hebben alle scenario’s voorbereid.”

Verstoring van openbare orde

Ook de politie heeft het over scenario’s. Op de vraag of één scenario neerkomt op het tegenhouden van bussen met demonstranten, liefst al buiten de stad, zegt de woordvoerder dat het gaat om meer algemene scenario’s: overcrowding, verstoring van de openbare orde, zulke dingen. „We zijn er voor iedereen, ook voor demonstranten. Het is aan de burgemeester om daar voorwaarden aan te stellen. Maar het belangrijkste is dat de kinderen na de intocht veilig en vrolijk weer naar huis gaan.”

Charles van Zanten staat met zijn kleinzoon op voorntjes te vissen aan de Kolk, waar zaterdag de stoomboot van Sinterklaas aanlegt. Hij ergert zich aan de Zwarte Piet-discussie. Het is een kinderfeest, zegt hij, de mensen die daar racisme in zien, zeuren. „Waarom kunnen ze dit feest niet met rust laten? Als ze dit verpesten, zal ik zoeken naar manieren om bijvoorbeeld het Suikerfeest te verpesten.” Is het volgens hem veilig voor anti-Zwarte Piet-demonstranten in Maassluis, morgen? „Ik hoop het”, zegt hij met sombere vissersblik.